Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MySQL] System uprawnień
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
HuzarO
Witam, chciałbym się dowiedzieć czy jest sens w przechowywaniu danych w bazie danych w ten sposób:

- Każdy użytkownik ma group_id
- Każda grupa ma swoje pole permissions w którym znajduje się suma uprawnień które posiada(wyjaśnienie dalej)
- Każde uprawnienie ma swoje id które jest potęgą liczby 2,

czyli gdy mam uprawnienia:
1 - read own
2 - write post
4 - delete own post
8 - edit own post
16 - read other
32 - edit other
64 - remove other

gdy suma uprawnień użytkownika wynosi 23 to znaczy że może:
- read own
- write post
- delete own post
- read other

Czyli proste operacje bitowe, moje pytanie brzmi czy przechowywanie w ten sposób uprawnień jest dobrym rozwiązaniem, w przypadku gdy tych uprawnień jest całkiem sporo, a co za tym idzie id uprawnien może sięgać ponad 1 milion, gdyż jest to potęga liczby 2. Jak najlepiej przechowywać te uprawnienia w bazie tzn. w jakim typie pola i jego długości, narazie mam int(10) ale uprawnień jest nie dużo, lecz podczas rozbudowywania cms'a dojdzie ich o wiele wiele więcej. Więc chciałbym się dowiedzieć czy jednak jest to dobry sposób czy może Wy znacie jakiś inny, lepszy i bylibyście tak mili aby się nim podzielić. Dziękuję i pozdrawiam smile.gif
StrefaPi
ja bym tak nie robił... wydajność itp... nie wiem...

trywialne rozwiązanie to relacja wiele do wiele...
(wiele uprawnień o normalnych id do wielu użytkowników)
thek
Do pewnego punktu bitowy zapis ma sens (zakres int czy potem bigint), ale jak sam zauważyłeś, im więcej tym i komplikacji niemało. Z czasem myślę, że przejście na relację many-to-many stanie się raczej koniecznością i chyba w tą stonę powinieneś pomyśleć póki nie masz do przepisania systemu całego.
HuzarO
Dobrze, ale teraz jak przechowywać te uprawniania w tabeli groups:
id|name|descr|permission

coś w stylu 1;2;4;8;16

czy może inny sposób?
StrefaPi
w tabeli grup nic nie przechowujesz,

tworzysz relację wiele do wiele smile.gif

relacja:
Kod
id_grupy|id_uprawnienia

grupy:
Kod
id|name|desc

uprawnienia:
Kod
id|name|desc
HuzarO
Dziękuję panowie smile.gif temat do zamknięcia.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.