Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][CSS]Menu w css rozjeżdża mi się przy skrolowanaiu strony
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
ats2008
Witajcie Panowie.

Mam problem z menu, które przy skrolowaniu (powiększaniu i zminiejszaniu strony ctr+scroll) rozjeżdża się. Widać to tutaj.

Co dziwne szerokość tych elementów jest zdeterminowana w cssach, każdy ma określoną, a mimo to ostatni spada na dół.

Zabrakło mi pomysłów jak to rozwiązać, a klient płacze i się wścieka. Zauważyłem też, że na innych stronach robi się podobnie.

Kod:
  1. <div id="menu">
  2. <ul class="menu">
  3. <li class="item-101 current active"><a href="/" >Home</a></li><li class="item-102"><a href="/omnie.html" >O mnie</a></li><li class="item-103"><a href="/uslugi.html" >Usługi</a></li><li class="item-104"><a href="/referencje.html" >Referencje</a></li><li class="item-105"><a href="/galeria.html" >Galeria</a></li><li class="item-106"><a href="/kontakt.html" >Kontakt</a></li></ul>
  4. </div>

Css:
  1. #menu{ height:57px; margin:0; width:972px; border:1px solid #D2D2D2; padding:3px;}
  2. #menu ul { margin:0; padding:0; list-style:none;}
  3. #menu li{ display:block; float:left; text-align:center; }
  4. #menu li span{ display:block; }
  5. #menu li a{ color: #FFFFFF; font-size:16px; line-height:18px; text-decoration:none; display:block; background:url(../images/bg_topmenu_li_a.gif) top repeat-x; padding:18px 0 21px 0; height:18px; border-right:1px solid #010101; border-left:1px solid #373636; width:160px;}
  6. #menu li a:hover, #menu li.active a{ background:#168FC8 url(../images/bg_topmenu_li_a_hover.png) top repeat-x; color:#FFF; border-right:1px solid #4F6B10; border-left:1px solid #B2CF42;}

Z góry dzięki za podpowiedź.
!*!
Nic się nie rozpada, przynajmniej nie na operze. Pokaż screen aby było widać o co chodzi.

Poza tym zrobiłbyś porządek w kodzie. CSS wrzuć do plików, zrób porządek z jquery (może update?) i usuń komentarze.
ats2008
Na tej stronie widać lepiej:

www.

Na bank widać w chromie, ale opera też pokazuje się.

Co do nieporządku - fakt, ale postawiłem stronę na darmowej templatce. Sam piszę bardziej uporządkowanie.

Kod tej strony:
  1. <div id="topmenu">
  2. <ul class="menu">
  3. <li class="item-101 current active"><a href="/" >Strona główna</a></li>
  4. <li class="item-103"><a href="/dodaj-darmowe-ogloszenie.html" >Dodaj darmowe ogłoszenie</a></li>
  5. <li class="item-104"><a href="/zamow-reklame-graficzna.html" >Zamów reklamę graficzną</a></li>
  6. <li class="item-105"><a href="/regulamin.html" >Regulamin</a></li>
  7. <li class="item-106"><a href="/kontakt.html" >Kontakt</a></li>
  8. </ul>
  9.  
  10. <div class="clear"></div>
  11. </div>

Css:
  1. div#topmenu { width:inherit; background:url(../images/topmenu.png); border-top:3px solid #282828; margin-bottom:16px; }
  2. div#topmenu ul {list-style:none; margin:0; padding:0; width:inherit; }
  3. div#topmenu ul li { float:left; margin-right:1px;}
  4. div#topmenu ul li.item-106 {margin-right:0px;}
  5. div#topmenu ul li a {display:block; height:36px; padding-top:16px; border:1px solid #FFAC03; background: #FFAC03 url(../images/bg_main_menu2.png) top repeat-x; color:#333333; font-size:16px; text-align:center; font-weight:bold; }
  6. div#topmenu ul li a:hover, div#topmenu ul li.active a { border:1px solid #1E1714; background: #1E1714 url(../images/bg_main_menu.png) top repeat-x; text-shadow: 0 1px #1E1714; height:38px; color:#fff; }
  7.  
  8. div#topmenu ul li.item-101 a {width:198px;}
  9. div#topmenu ul li.item-103 a {width:269px; }
  10. div#topmenu ul li.item-104 a {width:269px;}
  11. div#topmenu ul li.item-105 a {width:175px;}
  12. div#topmenu ul li.item-106 a {width:175px; }

Pewnie jakiś błąd w sztuce, ale nie mam pojęcia jaki...
!*!
Przepisz to jeszcze raz, pozbądź się tych stałych szerokości lub dodaj kilka px do głównego kontenera, bo zwyczajnie jest za wąski. Przynajmniej tak to wygląda.
ats2008
To nie jest problem jednej strony, tylko większości. Piksele są dobrze obliczone - jakby były za wąskie to by w 100% zoomie(?) rozjeżdżało się.

To coś innego...
!*!
Tak to już jest, że jak piszesz źle to później coś może nie działać.
Zrób to jak należy. Usuń stałą szerokość, utwórz min-width i dodaj prawy i lewy padding. Innego wyjścia nie masz, jak napisać to dobrze.
ats2008
Panie kolego, nie jestem początkującym, ale dobrych parę lat to już robię. Wytłumacz mi jednak ten kod, który się rozjeżdża, bo odkrywam, że czegoś poważnego nie wiem, stąd piszę.

Mówiłem, że to nie jest bałagan, bo dotyczy także tego kodu na tej stronie:

1. <div id="head">
  2. <div id="left_banermenu">treść</div>
  3. <div id="baner">treść</div>
  4. <div class="clear"></div>
  5. </div>

Css:
  1. div#head {width:1100px; overflow:hidden;}
  2. div#left_banermenu {width:198px; margin-right:1px; float:left; border-left:1px solid #282828;}
  3. div#baner {width:884px; height:170px; float:left; margin:0 0 0 16px;}

W operze jest ok, ale problem pojawia się w ff i chromie ponieżej 100% zooma...

Przecież to jest klasyka opływania divów.

Na mój gust to jest niedokładne przeliczanie proporcji przez silnik przeglądarki. Bo przecież kontener ma 1100px, a elementy odpowiednio: 1+198+1+884+16 = 1100px. Ale chcę to wykluczyć.

Jakim cudem to się rozjeżdża przy skrolowaniu?

!*!
Kod który przedstawiłeś jest zły. Nie tworzy się pustych znaczników, tylko po to, aby coś osiągnąć. Jak chcesz aby div był obejmowany przez rodzica, używasz w CSS overflow:auto.

Być może że jest to błąd silnika renderującego, jednak jak używasz stałych wartości musisz brać poprawki na ewentualny margines 1px lub nawet czasami 2px zapasu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.