Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: komp muli sieć
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
nospor
Hejka,
pracuję na lapku przez wifi z domowej sieci (router linksys). Wszystko jest cacy. Ale gdy tylko ktoś włączy kompa, który jest podpięty do rutera kabelkiem, to u mnie sieć szlag trafia. Albo w ogóle nie może się z nią połączyć, albo się połączy, chodzi strasznie i zaraz rozłącza.I wystarczy tylko wyłączyć kompa, a u mnie sieć znowu zaczyna działać normalnie.

Żeby nie fakt, że przez tyle lat wszystko działało, aż tu nagle przestało, to bym pomyślał, że to wina routera. No ale w nim nic nie zmieniałem. Ma ktoś jakis pomysł o co może chodzić? Nawet wiem pod jakim hasłem mam szukać :/
Sephirus
Hmm nie jest to może zbyt błyskotliwe ale jeśli pojawiło się nagle nieoczekiwanie... to może coś na tym komputerze podłączonym po kablu zapycha na maksa sieć? Może jakiś trojan czy botnecik Ci się wkradł lub podobne cholerstwo.

Zabrzmi to durnie ale sprawdź też jak to jest z kompem włączonym a nie podłączonym, może Ci komp jakimiś zakłóceniami pruje w eter - spotkałem się z czymś takim kiedyś przy kablu USB od drukarki - był tak do kitu kabel że jak podłączałem pod laptopa to mi też wifi zrywało bo tak siało od niego...
nospor
Cytat
Hmm nie jest to może zbyt błyskotliwe ale jeśli pojawiło się nagle nieoczekiwanie... to może coś na tym komputerze podłączonym po kablu zapycha na maksa sieć? Może jakiś trojan czy botnecik Ci się wkradł lub podobne cholerstwo.
W wypluj te słowa bo jeszcze wykraczesz..... wink.gif

W sumie nie pomyślałem, może i masz rację. No ale w takim wypadku, powinno być widać, że komp generuje duży ruch sieci, a zużycie sieci przez kompa jest na poziomie całe: 0% smile.gif

Cytat
Zabrzmi to durnie ale sprawdź też jak to jest z kompem włączonym a nie podłączonym, może Ci komp jakimiś zakłóceniami pruje w eter - spotkałem się z czymś takim kiedyś przy kablu USB od drukarki - był tak do kitu kabel że jak podłączałem pod laptopa to mi też wifi zrywało bo tak siało od niego...
No też to jest jakiś pomysł. Poteszcze, dam znać smile.gif

edit: no dobra, komp sie chyba przestraszył testów i przestał mulić smile.gif
Wyciągnąłem kabelek, odpaliłem kompa - sieć działa normalnie
Włożyłem kabelek - sieć działa normalnie
Wyłączyłem kompa, odpaliłem ponownie z kabelkiem - sieć działa normalnie

Nie wiem o co biega, mam nadzieję, że podziałało na dłużej smile.gif
pyro
Bardzo możliwe że botnecik (dlatego czasem muli, czasem nie). Jak sytuacja znowu się pojawi to sprawdź na dowolnej działającej w sieci maszynie przechodzący ruch (dsniff, Wireshark, Ettercap, etc).
nospor
Przez ostatni tydzień mulił non stop. Po eksperymencie z kabelkiem przestał natychmiast.
A w momencie mulenia zużycie sieci przez komp było niemalże zerowe

No ale przy ponownej zmułce popatrze jeszcze raz pod kątem botnecika
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.