Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL] Optymalizacja zapytan
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Octobus
Witam,

z przyrostem bazy mam coraz dluzsze zapytania do niej i musze to jakos zoptymalizowac. Problem tylko w tym ze nie mam na to zadnego pomyslu ... Baza to lista adresow ktora jest podzielona na grupy. Kazdy adres ma swoj status
* "Do sprawdzenia"
* "ok"
* inne statusy

Tak wiec listujac cala chce zeby wyswietlalo mi statystyki kazdej grupy wiec pytam o liste grup
  1. SELECT DISTINCT (`grupa`) FROM `baza`

a nastepnie dla kazdej z pobranych grup pobieram ilosc adresow dla 3 powyzszych statusow
  1. select count(`id`) as `ilosc` from `baza` where `status`="Do sprawdzenia" and `grupa`="'.$grupa['grupa'].'"
  2. select count(`id`) as `ilosc` from `baza` where `status`="ok" and `grupa`="'.$grupa['grupa'].'"
  3. select count(`id`) as `ilosc` from `baza` where (`status`!="ok" and `status`!="Do sprawdzenia") and `grupa`="'.$grupa['grupa'].'"

Z kazdym przyrostem bazy jest ona wolniej wyswietlana i w koncu padnie przez nieoptyumalne zapytania. Macie jakis pomysl jak to zoptymalizowac najlepiej bez przerabiania struktury bazy ?
poli25
Bardzo łatwo mozna zoptymalizować, wystarczy użyć podzapytań:

SELECT DISTINCT (`a.grupa`),(select count(`id`) as `ilosc` from `baza` where `status`="Do sprawdzenia" and `grupa`=a.grupa")as ilosc_do_sprawdzenia
FROM `a.baza`

Bardzo łatwo mozna zoptymalizować, wystarczy użyć podzapytań:

SELECT DISTINCT a.grupa,(select count(id) from baza` where status="Do sprawdzenia" and grupa=a.grupa)as ilosc_do_sprawdzenia
FROM a.baza
Octobus
Przepraszam Cie ale strasznie niechlujnie to napisales i mi nie wchodzi w phpmyadmin, moglbys podac jak to powinno dokladnie wygladac ?
bpskiba
Dlaczego nie załatwisz tego jednym pytaniem?questionmark.gif

1. SELECT count(`id`) AS `ilosc`,STATUS,grupa
  2. FROM `baza`
  3. GROUP BY STATUS, grupa
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.