Mam sobie konto na stronie.pl, mam tam takie coś jak skrzynka odbiorcza - niestety nie ma opcji eksportowania tych wiadomości do pliku/bazy/excela itp
a chciałbym sobie wyeksportować moje wiadomości i móc je skasować z tej skrzynki odbiorczej, no i domyślam się że najprosciej będzie użyć do tego właśnie javascriptu bo nie moja strona i nie mogę sobie zrobić ładnego eksportu danych w php. Struktura strony jest bardzo banalna, jest to tabela z div'ów
Przykładowo, jest sobie div, w tym divie jest 10 innych divów(np 10 wiadomosci), a w każdym z tych 10 divów jest 5 kolejnych divów, a w każdym z tych 5 divów są już jakieś informacje np. w postaci linka <a> lub <span> (np daty otrzymania, tytuły wiadomości, treści wiaodmości itd, wszystko jest w tych osobnych 5 divach)
Przykładzik kodu tak na szybko żeby pokazać o co chodzi
I teraz chciałbym to w jakiś sposób wyeksportować z tej strony, plik tekstowy może być troche nieczytelny bo całkiem sporo informacji jest do zapisania (data otrzymania, nadawca, tytuł, treść, itp) dlatego najbardziej interesował by mnie eksport do excela lub do mojej bazy mysql (a z bazy mysql to już bym sobie mógł to ładnie wyświetlić na stronie w tabelce za pomocą htmla)
I tu pojawia się moja prośba, czy zna ktoś jakiś najprostrzy sposób aby takie coś zrobić? Być może w javascripcie jest jakaś wbudowana funkcja do exportu albo coś w tym stylu, tak żeby np mój skrypt php na stronie otrzymywał zawartość tego głównego diva w postaci stringu, a najlepiej w postaci tablicy
Gdybym mógł to wydostać do jakiegoś mojego skrypu php na własnym serwerze, przetwarzającego tą tablicę i dodającego te informacje do bazy mysql w postaci tablicy to już z resztą bym sobie poradził, największy problem to jak to wyciągnąć z tej strony za pomocą js
Z góry dziękuję jakby ktoś mi poświęcił 5min