Volume
14.03.2013, 17:23:54
Pytanie obecnie hipotetyczne, aczkolwiek czasem spotykam się z czymś takim, nie robię z tego powodu nikomu problemów, tylko staram się poprawić zazwyczaj za free coś co się zepsuło - w końcu to moja wina, że nie przewidziałem jakiś niepoządanych akcji. Jednak nie raz jest to dość uciążliwe, z racji np. tego, że kod pisałem np. rok albo dwa temu i nie jestem z nim na świezo. Wcześniej sam zawsze testuje ile mogę zlecony skrypt, później oczywiście zalecam zrobić to samo klientowi - zazwyczaj klient mówi, że przetestuje a nic nie testuje i potem byki wychodza w praniu;]
Dlatego pytanie, jak się w takiej sytuacji powinno zachować? Jeśli założymy, że okres reklamacji już miną (o ile takowy w ogole był w umowie) - czy widząc, że strona po roku zaczeła się gdzieś sypać powinno się za darmo to zreperować czy jednak rządać zapłaty?
Czy w umowie powinno się takie rzeczy zastrzegać? Jak to najlepiej załatwiać?
pedro84
14.03.2013, 17:55:03
Umową. Inaczej sensu nie ma, dla obu stron.
Dodatkowo, testy jednostkowe i funkcjonalne naprawdę pozwalają wyłapać 90% błędów.
Szymciosek
14.03.2013, 18:44:17
Co do samej reklamacji, to wydaje mi się, że dajesz gościowi np. miesiąc/rok na darmowe naprawy, przez ten okres ma czas na wyłapanie wszelkich błędów i wysłanie ich do Ciebie - Ty naprawiasz to za darmo.
Czas zawarty w umowie mija, problemy nie były zgłaszane - koniec... masz luz, a jak coś znajdzie, to zawsze możesz wybronić się tym czasem, na który umówiliście się w umowie.
Pozwala to na pewno na uniknięcie tego co opisałeś, że po x latach gość napisze do Ciebie "Witam Panie X, znalazłem błąd tu i tu... proszę o naprawę"
skowron-line
14.03.2013, 19:56:57
Cytat(Volume @ 14.03.2013, 17:23:54 )

Czy w umowie powinno się takie rzeczy zastrzegać? Jak to najlepiej załatwiać?
Wrzuć w sobie do umowy zapis w którym będzie informacja że jeżeli w ciągu X dni od daty przekazania projektu, klient nie zgłasza uwag co do działania systemu uznaje się jego działanie za poprawne. Wszystkie uwagi, problemy zgłoszone po upływie X dni będą objęte dodatkową opłatą w wysokości ..... i tak dalej.
Wiadomo że jeżeli będziesz miał 30dni a po 34dniach klient Ci zgłosi problem to warto by to nie odpłatnie naprawić tak by nie psuć wizerunku firmy, no ale granice pewne są.
Szymciosek
14.03.2013, 23:23:51
Wysokość tej kwoty raczej powinna być jakaś dynamiczna? W zależności od wielkości projektu itd?
Spawnm
14.03.2013, 23:25:11
W zależności od ilości poświęconego czasu na modyfikację
pedro84
14.03.2013, 23:39:54
Inna ważna uwaga, dla mniej doświadczonych a chcących uniknąć niespodzianek. Raczej nie dla stronek, aczkolwiek w pewnych przypadkach te też tutaj pasują.
Zapisujcie w umowie dokładne wymagania serwerowe jakie aplikacja ma spełnić: wersje oprogramowania, dostępne moduły, pamięć, maksymalny czas wykonywania - im więcej, tym lepiej.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.