$news = new Zend_Controller_Router_Route_Regex('aktualnosci-(\d+)', 'module' => 'default', 'controller'=> 'show', 'action' => 'list', 'page' => '1' ), 1 => 'page' ), 'aktualnosci-%d'); $router->addRoute('news', $news);
Mam też odpowiedni link nawigacyjny w YAML ale to nieistotne
nav: aktualnosci: label: Aktualności module: default controller: show action: list route: news
W wersji 1.11.1 frameworka wszystko działało ok, link nawigacyjny był aktywny przy przechodzeniu między stronami (1,2,3 itd) a będąc np na 5 stronie po kliknięciu na główny odnośnik w nawigacji wracało się do 1 strony
W najnowszej wersji 1.12.3 nie działa praktycznie nic tak jak należy. Link w nawigacji jest aktywny tylko przy pierwszej stronie "aktualnosci-1", a bedac np. na 5 stronie po kliknieciu na glowny odnosnik w nawigacji link zamiast prowadzic do defaultowej 1 strony prowadzi do aktualnej czyli 5
Od razu napiszę że pewnym wyjściem z tej dziewnej wg mnie sytuacji jest usunięcie domyslnej wartości parametru "page=1" z routera i ustawienie go jako parametr globalny
$router->setGlobalParam('page', 1);
Ale nie jest to riozwiązanie optymalne, bo co jeśli chcę mieć dla różnych routerów rózną wartość domyślną parametru page?
Nie macie z tym problemu, nie uzywanie routerów w zend? wg mnie to jest taka podstawowa funkcjonalnosc ktora nie dziala