Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: wysyłka maili
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Resurrection
Wysyłam maile za pomocą "phpMailera" robie to w pętli pobirając kolejne adresy mail z bazy danych.
Skrypt sprawdziłem najpierw przy 10 rekordach i wszystko było ok.
Natomiast gdy zwiększyłem do 400 nie wysłał wszystkiego. Nie wyrzuciło żadnego błędu.
Nie przypuszczam że serwer ma aż takie ograniczenia dotyczące wysyłania ilości maili w danym czasie.
W pętli zastosowałem po wysłaniu każdego maila funkcje sleep(5) żeby do serwera nie wysyłać w zbyt dużej ilości poleceń w krótkim czasie.

Proszę o pomysły co mogło być przyczyną takiego zachowania?
!*!
Cytat
Nie przypuszczam że serwer ma aż takie ograniczenia dotyczące wysyłania ilości maili w danym czasie.

I to błąd.

Poza tym, powinieneś tym jakoś zarządzać, a nie wysyłać masowo w pętli.
Resurrection
Wysłałem maila do operatora serwera z zapytaniem dotyczącym obostrzeń co do wysyłki e-maili.
Co masz na myśli pisząc o zarządzaniu?
!*!
Masowe wysyłanie spamu wiadomości nie polega na pobraniu "kilku" adresów i zapakowaniu ich do pętli, bo to by było za proste, a Twoje skrzynki nie nadążałby z opróżnianiem śmietnika.

Zleć to zewnętrznej firmie, nie będziesz miał problemów i obaw związanych z pytaniem "czy na pewno wiadomość została wysłana?".
A jak chcesz coś wyskrobać samemu, to przemyśl strukturę działania takiego programu.

1. Pobieraj rekordy w paczkach po 50-150 sztuk (w zależności od ograniczeń serwera).
2. pomiędzy wysyłaniem paczek, rób przerwy (to też zależy od serwera).
3. jak już masz pewność że wiadomość została wysłana, umieść w bazie informacje że tak faktycznie było (to na wypadek jakby coś zdechło po drodze i byłoby trzeba wysyłać paczkę raz jeszcze)
4. taki skrypt wrzucasz do crona, który odpala się co jakiś czas (bo nie jest powiedziane że paczki wyślą wszytko za każdym razem, a nawet jeśli nie, to następna pętla je wyśle bo mają status w bazie, jako niewysłane)

Oczywiście to duże uproszczenie, w praktyce, jest gorzej, metody prób i błędów.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.