szczepek
30.09.2004, 18:43:03
mam taki skrypcik:
<a href="index.php?show=costam.htm">
czy jak klikne w takiego linka, strona zawsze musi się cała odświeżać

czy nie da się zrobić tak, żeby zmieniała się tylko ta tabelka, w której wyświetla się strona "costam.htm"

coś jak w ramce...
hwao
30.09.2004, 18:56:18
PHP_pocz -> Po stronie przegl...
mpps
30.09.2004, 20:49:24
1. <a href=""></a> to skrót do adresu strony lub miejsca, do którego następuje odwołanie, a nie skrypt
2. czemu uważasz, że się odświeża cała strona?
szczepek
1.10.2004, 08:02:30
no, jak się w to kliknie, to cała strona się ładuje... tak jest i dlatego tak sądze...
czy jest możliwość napisania czegoś w php, żeby efekt był taki, że ładuje się zawartość tylko jednej tabelki
wobst
2.10.2004, 11:47:19
Nie jest to możliwe w php, ale jest możliwe dzięki HTML-owi :-) Możesz użyć np. pływającej ramki (choć z interpretacją w różnych przeglądarkach jest różnie), albo ew. zwykłych ramek.
Tak mi się przynajmniej wydaje
czy źle mi się wydaje, że include działa na podobnej zasadzie, jak HTML-owskie iframe, i że przy ładowaniu includa ze strony już otwartej odświeżana jest tylko ta część z includem a reszta pozostaje bezet?
silent
2.10.2004, 17:44:16
Źle Ci się wydaje. Include dołącza treść pliku do kodu i wysyła CAŁOŚĆ strony do przeglądarki.
wobst
3.10.2004, 09:40:15
Jest tak jak mówię - IFRAME albo zwykłe ramki. Wydaje mi się że innej możliwości po prostu nie ma! Zastanawiałem się nad odpowiednim wykorzystaniu stylów (po najechaniu pokazuje się warstwa itd.), ale style i warstwy ładują się przecież razem ze stroną o Tobie nie o to zdaje się chodzi.
Można tam wykorzystać php, tyle że w Twoim przypadku index.php, który jest szablonem, do którego w określone miejsce ma być wstawiona tabelka, musiałbyś zmienić na powiedzmy szablon.php (index byłby tu plikiem z ramką, albo ew. plikiem definującym ramki), pływającą ramkę nazwijmy "ramka", natomiast jej zawartością byłby właśnie ten szablon.htm. W tym przypadku <a href="szablon.php?name=costam.htm" target="ramka">.
I to ci polecam (mam nadzieję że nie wytłumaczyłem zbyt zawile, liczę na Twoją inwencję w zrozumieniu tych moich wypocin).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.