Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Warto ten kawałek kodu rozwijać ?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Konochamaru
  1. <?php
  2.  
  3. class formularz{
  4. function form($nowy = array()){
  5. echo "<form";
  6. foreach ($nowy as $atrybut => $wartosc) {
  7.  
  8. echo ' '.$atrybut.'='.$wartosc.' ';
  9.  
  10. }
  11. echo ">";
  12. }
  13.  
  14. public function koniec(){
  15. echo "</form>";
  16. }
  17. }
  18.  
  19.  
  20. class pole{
  21.  
  22. public function input($nowy = array()){
  23.  
  24. echo "<input";
  25.  
  26. foreach ($nowy as $atrybut => $wartosc) {
  27.  
  28. echo ' '.$atrybut.'='.$wartosc.' ';
  29. }
  30. echo "/>";
  31. }
  32.  
  33. }
  34.  
  35. $formularz = new formularz();
  36. $formularz->form(array(
  37. 'action'=>'index.php',
  38. 'method'=>'post'
  39. ));
  40.  
  41.  
  42. $login = new pole();
  43. $login->input(array(
  44. 'id'=>'login',
  45. 'name'=>'login',
  46. 'type'=>'text'
  47. ));
  48.  
  49.  
  50. $haslo = new pole();
  51. $haslo->input(array(
  52. 'id'=>'haslo',
  53. 'name'=>'haslo',
  54. 'type'=>'password'
  55. ));
  56.  
  57. $submit = new pole();
  58. $submit->input(array(
  59. 'type'=>'submit',
  60. 'value'=>'Zaloguj'
  61. ));
  62.  
  63. $formularz->koniec();
ohm
Tak i Nie.... Co to za głupie pytanie? Jaki jest cel? Co ma być dalej rozwijane? Zadam Ci podobne pytanie, czy warto jeździć samochodem?

A tak na marginesie, standaryzuj kod, albo piszesz po angielsku albo po polsku (chociaż lepiej pisać, wg mnie, po angielsku)
markonix
Bardzo kiepska klasa formularza, nie widzę sensu jej stosowania (mega niewygodna), a w niektórych przypadkach nie będzie można jej w ogóle zastosować (zamiast zwracać zawsze wyświetla).
Spawnm
Zdecydowanie nie.
LSM
Moim zdaniem możesz się w to pobawić jeśli masz za dużo czasu i chesz zobaczyć ile błędów popełnisz oraz jak złożony może być problem który z początku wydawał się trywialny. Kiedyś mając nadzieję, że stworzę coś super nowego zacząłem robić bibliotekę do generowania właśnie formularzy. Powstała mi cała masa klas, projekt stał się nieczytelny, zbyt skomplikowany. Kiedy powróciłem do tego po 5 miesiącach z nadzieją skończenia - kompletnie zapomniałem co z czym się jadło. Wyrzuciłem do kosza ;-). Oczywiście sporo się nauczyłem - więcej tego złego. Obecnie frameworki oferują fajne mechanizmy generowania formularzy.

Możesz również sięgnąć do http://pear.php.net/package/HTML_QuickForm2 masz tu odrazu walidację etc. Nie wyważaj otwartych drzwi jeśli zależy Ci na efektach pracy.
artuross
Ja zgadzam sie z LSM, pod wzgledem jakosci kodu, no juz widzialem co poprzednicy pisali, ale oczywistym jest, ze nikt nie bedzie profesjonalista jesli nie bedzie cwiczyl, wiec jesli masz czas i checi, probuj pisac, a pozniej zajrzyj do jakiejs klasy w FW albo na githubie, zobaczysz i porownasz swoje i te drugie, wiele mozna sie tak nauczyc, tylko pytanie, czy sie nie zniechecisz.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.