No tak. Masz w pełni rację.
Ale jak we wcześniejszym poście napisałeś, jeśli chcę zrobić przekierowanie za pomocą
$this->_redirect('strona-glowna.html');, to jako parametr tej metody nie podaję nazwy reguły translacji (w moim przypadku miałaby ona nazwe "stronaglowna") ani też nazwy akcji czy kontrolera, ale bezpośredni, zewnętrzny adres url (strona-glowna.html). I mój problem polega na tym, jak uzyskać dostęp do tego zewnetrzenego adresu(strona-glowna.html), podając funkcji przekierywującej jedynie nazwę translacji(stronaglowna).
Jeśli jest to ciągle niezrozumiałe o co mi chodzi, to może zapytam jeszcze o coś innego:
Robię sobie takie przekierowanie:
$this->redirect($this->view->url(array(), 'stronaglowna'));
Jednak wtedy błędnie przekierowuje mnie, gdyż zostaję przerzucony na stronę o adresie:
moj-projekt/public/moj-projekt/public/strona-glowna.html.
Jak więc zrobić, aby przekierowywało mnie poprawnie?
(tak jak wcześniej pokazałem, można użyć funkcji basename(), która z wartości zwracanej przez funkcję url pozostawia jedynie samą cząstkę "strona-glowna.html", ale nie sprawdzi się to w przypadku, jeśli moj adres w regule translacji bedzie mial wartosc powiedzmy "costam/costam/strona-glowna.html" - bo wtedy usunie wszystkie slash'e".
Jeśli piszę za bardzo chaotycznie to przepraszam, inaczej nie potrafie. Mam nadzieje ze sie połapiecie o co mi chodzi : )
@edit
Dobra uporałem się z tym. Jeśli kogoś interesuje jak:
$this->_redirector = $this->_helper->getHelper('Redirector');
$this->_redirector
->gotoRoute(array(), 'stronaglowna');
Dziękuję, pozdrawiam! : )