Mam utworzona tablice wielowymiarowa która ma rozmiar tab[6][12] tak 6 elementów każdy z nich zawiera tablice z 12 elementami;.
Tablica jest wypełniona prawidłowo dokładnie zawiera 72 elementy, gdy drukuje count($tab) wyświetla mi zamiast 6 to 7 co jest bardzo dziwne gdyż 7 element nie został wcale utworzony. gdy wyświetlam count() rekurencyjnie powinno wyświetlić 78 a wyświetla 80. Więc postanowiłem sprawdzić ile elementów ma każda z tablic:
Więc postanowiłem ten element wyświetlic tak:
Jaka może być tego przyczyna?
Dodam ze gdy dodaje elementy do tablicy to pętla dodająca wykonuje się dokładnie 72 razy czyli 6*12=71 elementy w tablicy:
ponizej kod programu:
function LoadImages($k) { $dir = "./img/gallery/"; $n = 0; { { { { $tab[$n] = $file; $n++; } } } } if($n%$k == 0) { } else { } $s = 0; for($i = 0; $i < $nSite; $i++) { for($j = 0; $j < $k; $j++) { if($s < $n) //$n wynosi dokładnie 64 pozostałe a w pozostałe 8 mementów wypełnia pusta wartością { $tabImg[$i][$j] = $tab[$s]; } else { $tabImg[$i][$j] = ""; } $s++; } } return $tabImg; } $k = 12; // liczba podzielna przez 3, ponieważ są 3 kolumny na stronie $tabSite = LoadImages($k); { { } }
P.S sizeof() także wyświetla 7 zamiast 6, i w czym problem?