Ucząc się PHP i baz danych MySQL postanowiłem napisać aplikację zarządzania aktualnościami na stornie. Problem polega na tym, że nie wiem jak uzyskać dane z bazy danych najlepiej w 1 zapytaniu albo w jaki kolwiek sposób.
3 tabele relacja wiele do wielu, (kazdy article moze miec kilka kategori, każda kategoria może mieć kilka article). Nie wiem jak wyświetlić liste newsów (article) oraz kategorie do których należą bez powtarzania w liście tego samego Newsa z tym samym id
np w takiej formie
1. artykul 1, kategoria: kat_A, kat_B
2. artykul 2, kategoria: kat_A
Schemat bazy
CREATE TABLE IF NOT EXISTS `article` ( `id_article` smallint(6) NOT NULL AUTO_INCREMENT, `title` text COLLATE utf8_polish_ci, `content` text COLLATE utf8_polish_ci, `author` tinyint(4) DEFAULT NULL, `permission` tinyint(4) NOT NULL, `date` date DEFAULT NULL, PRIMARY KEY (`id_article`), KEY `author` (`author`) ) ENGINE=InnoDB DEFAULT CHARSET=utf8 COLLATE=utf8_polish_ci AUTO_INCREMENT=17 ; CREATE TABLE IF NOT EXISTS `article_category` ( `id` bigint(11) NOT NULL AUTO_INCREMENT, `id_article` smallint(6) NOT NULL, `id_category` smallint(6) NOT NULL, PRIMARY KEY (`id`), KEY `id_article` (`id_article`), KEY `id_category` (`id_category`) ) ENGINE=InnoDB DEFAULT CHARSET=utf8 COLLATE=utf8_polish_ci AUTO_INCREMENT=13 ; ALTER TABLE `article_category` ADD CONSTRAINT `article_category_ibfk_1` FOREIGN KEY (`id_article`) REFERENCES `article` (`id_article`) ON DELETE CASCADE ON UPDATE CASCADE, ADD CONSTRAINT `article_category_ibfk_2` FOREIGN KEY (`id_category`) REFERENCES `category` (`id_category`) ON DELETE CASCADE ON UPDATE CASCADE; CREATE TABLE IF NOT EXISTS `category` ( `id_category` smallint(6) NOT NULL AUTO_INCREMENT, `name` text COLLATE utf8_polish_ci NOT NULL, PRIMARY KEY (`id_category`) ) ENGINE=InnoDB DEFAULT CHARSET=utf8 COLLATE=utf8_polish_ci AUTO_INCREMENT=3 ;
Metoda odpowiedzialna za pobieranie danych z MySQL - nie wiem jak sformuować zapytanie do mySQL
public function showAllNews(){ try { $stmt = $this->pdo->prepare("SELECT u.name AS name_user, a.title, a.id_article, a.permission, a.date, (SELECT GROUP_CONCAT(c.name) FROM category c, article_category ac WHERE c.id_category = ac.id_category AND a.id_article = ac.id_article) AS name_category FROM users u, category c, article a, article_category ac WHERE u.id_users = a.author AND ac.id_article = a.id_article AND ac.id_category = c.id_category"); $stmt->execute(); }catch(PDOException $e){ } if($stmt->rowCount() > 0){ $this->_news = $stmt->fetchAll(PDO::FETCH_ASSOC); //print_r($this->_news); }else{ } return $this->_news; }
oraz plik template odpowiedzialny za wyświetlenie listy:
<?php $lp = 1; foreach($this->_data as $row){ echo $lp.' Tytuł: '.$row['title'].' kategoria: '.$row['name_category'].' Autor: '.$row['name_user'].' Data: '.$row['date'].' <a href="?action=news&mod=edit&id='.$row['id_article'].'"> EDYTUJ</a><br />' ; $lp++; } }else{ } ?>
Obecnie wynik wyglada nastepująco:
1 Tytuł: test kategoria: robocza Autor: Administrator Data: 2013-04-01 EDYTUJ
2 Tytuł: teswt 2 kategoria: testowa,robocza Autor: Administrator Data: 2013-04-01 EDYTUJ
3 Tytuł: teswt 2 kategoria: testowa,robocza Autor: Administrator Data: 2013-04-01 EDYTUJ
jak widać pozycja nr 2,3 jest to ten sam artykul...
Z góry dziękuję za odpowiedz, pozdrawiam.
Witam. Udało mi się samemu rozwiązać mój problem, nawet na 2 sposoby. Chce żebyście powiedzieli mi. który jest lepszy (poprawny) bo oba działają.
1 sposób
$stmt = $this->pdo->prepare("SELECT a.title, a.id_article, a.permission, a.date, GROUP_CONCAT( c.name SEPARATOR ',' ) AS `name_category` FROM article a, category c, article_category ac WHERE ac.id_article = a.id_article AND ac.id_category = c.id_category GROUP BY a.id_article");
2 sposób
$stmt = $this->pdo->prepare("SELECT a.title, a.id_article, a.permission, a.date, GROUP_CONCAT( category.name SEPARATOR ',' ) AS `name_category` FROM article a LEFT JOIN article_category ON article_category.id_article = a.id_article LEFT JOIN category ON category.id_category = article_category.id_category GROUP BY a.id_article");
Nie wiem po prostu kiedy użyć JOIN LEFT a kiedy je pominąć jak w 1 sposobie. Definicję JOIN (LEFT RIGHT) oczywiście znam ale jescze nie potrafię wykorzystać tego w praktyce.
Pozdrawiam, rthwh