Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript][PHP]Ukrywanie linka źródła.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
miras
Witam, mam następujący problem, a mianowicie mam player, który odtwarza mi stream, z linka który wstawiam w kod playera.. problem w tym, że jak user kliknie "Zobacz źródło strony" to bez problemu sobie zobaczy ten link, jest jakaś opcja, żeby tego linku user nie mógł wyciągnąć?

Dzięki z góry!
ber32
Witam
może base64
miras
hmm, ale base64 zakoduje ten link, później go odkoduje to i tak finalnie będzie widoczny ten odkodowany, chyba, że się myle?
sowiq
Kolego, jedyne co możesz zrobić to utrudnić odnalezienie adresu streamu. Uniemożliwić nie możesz. Finalnie tak czy siak Twój player będzie musiał się połączyć ze streamem, więc będzie musiał odkodować adres. Nawet jeśli dostatecznie dobrze go ukryjesz to połączenie i tak będzie można wyśledzić chociażby Firebugiem. Więc skończy się na tym, że tylko się napracujesz i nakombinujesz, a jak ktoś będzie chciał i przy okazji będzie znał się trochę na rzeczy, to i tak wyciągnie ten adres.
miras
a w jaki sposób najlepiej utrudnić odnalezienie źródła?
StrefaPi
należy zrobić streaming przez lokalny plik php - wtedy użytkownik nie widzi w ogóle adresu oryginalnego ;)

wtedy nie trzeba nic ukrywać... zabazpieczenia kodujesz w php...
miras
hmm, nie rozumiem, mógłbyś jakiś przykład podać?
sowiq
Cytat(miras @ 4.04.2013, 17:00:00 ) *
a w jaki sposób najlepiej utrudnić odnalezienie źródła?

Np. ładować adres ajaxem z serwera po wczytaniu strony. Dzięki temu nie będzie go w źródle. Do adresu, z którego będziesz odczytywał URL streamu, możesz dodawać jakiś jednorazowy token, ważny kilkanaście sekund. Ważne, żeby był ważny tylko dla jednego zapytania.
Możesz też użyć jakiegoś "kodowania" w JS, typu http://hivelogic.com/enkoder/
Możesz połączyć te dwie techniki.

Możliwości masz wiele. Wszystko zależy od wyobraźni i pomysłowości. Pytanie tylko na ile będą one w rzeczywistości skuteczne wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.