Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Programowanie, czy usability?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
sweter
Witam Was smile.gif

Obecnie studiuję na 2. roku. Zastanawiam się nad rozwojem swojej kariery.
Interesują mnie różne dziedziny informatyki, najbardziej programowanie i usability.

Jak myślicie w co bardziej opłaca się zagłębić? Jak będzie z zatrudnieniem i zarobkami w przyszłości?
skowron-line
Myślisz że tak krótko będziesz żył że nie ogarniesz obu ?
!*!
Cytat(sweter @ 15.04.2013, 09:25:09 ) *
Jak myślicie w co bardziej opłaca się zagłębić? Jak będzie z zatrudnieniem i zarobkami w przyszłości?

Odpowiedź znajdziesz jak Twój awatar przestanie się kręcić ;)

Wszystkie te pytania na forum zaczynają być dziwne... Ktoś inny ma decydować za kogoś, bo nie jest na tyle samodzielny, aby podjąć decyzję o swoim życiu?
g2g3
Skoro pytasz o takie rzeczy to gwarantuję Ci stary, że ta dziedzina nie jest w ogóle dla Ciebie.
sowiq
Cytat(sweter @ 15.04.2013, 09:25:09 ) *

Powinieneś zrobić ankietę i w zależności od wyniku obrać odpowiednią ścieżkę kariery...
sweter
Ehhh...
Zadałem pytanie Wam, bo interesuje mnie Wasza opinia, a nie dla tego, że nie jestem samodzielny wink.gif
Nie znam rynku IT dobrze więc pytam się ludzi bardziej doświadczonych - proste.

Dotychczas uważałem, że usability zajmuje się (w przypadku stron www) frontendowiec, grafik lub project managerowie.
Niedawno zauważyłem stanowisko "specjalista usability" - zaciekawiło mnie to.
Nie chcę żeby okazało się, że wybrałem A, a po pewnym czasie okazało się, że gdybym wybrał B zarabiałbym o x więcej.

@skowron-line: nie chcę być jako-takim specjalistą z obu dziedzin. Chcę być dobrym specjalistą z jednej, a w drugą zagłębiać się dla przyjemności.
deha21
Założyłem wczoraj podobny temat wink.gif Temat: Czego sie oplaca uczyc Może coś znajdziesz tu dla siebie.
sowiq
Cytat(sweter @ 15.04.2013, 13:39:10 ) *
Nie chcę żeby okazało się, że wybrałem A, a po pewnym czasie okazało się, że gdybym wybrał B zarabiałbym o x więcej.

Jeśli chodzi Ci wyłącznie o pieniądze, jakie da się zarobić w danej specjalizacji, to nieźle zarabiają administratorzy. Brałeś pod uwagę tę dziedzinę? rolleyes.gif

A już tak całkiem na serio. Wydaje mi się, że masz złe podejście. Usability i programowanie to dwie, całkiem różne dziedziny. O ile do programowania potrzebny jest łeb na karku i bardzo duża ilość logicznego (wręcz algorytmicznego) myślenia, o tyle usability kładzie bardzo duży nacisk na to, co dzieje się w ludzkim umyśle po zobaczeniu określonych fragmentów aplikacji. Ja bym te różnice przyłożył do porównania inżyniera budowy mostów i psychologa.

Jeśli szukasz odpowiedzi na pytanie o zarobki/ilość pracy, to oczywiście programista jest lepszym zawodem. Chociażby z tego powodu, że o usability myśli się raczej w fazie tworzenia layoutu + ewentualnie jakieś małe poprawki później. Natomiast implementacja systemu jest zadaniem dużo bardziej pracochłonnym, więc na X roboczogodzin speca od usability przypada n * X roboczogodzin programisty, przeważnie dla n > 2.
Natomiast z drugiej strony osoba bardzo dobrze znająca się na rzeczy znajdzie pracę w każdym zawodzie.

Poza tym wybierz sobie taki zawód, który będzie sprawiał Ci radość i satysfakcję. Bo codzienne poranne zmuszanie się do pójścia do pracy, żeby odbębnić swoje 8h, nie posłuży ani Tobie, ani Twoim bliskim, ani Twoim klientom.
rzymek01
Cytat
Jeśli szukasz odpowiedzi na pytanie o zarobki/ilość pracy, to oczywiście programista jest lepszym zawodem.

precyzując, znam osobiście przypadek, gdzie w firmie pracuje n programistów oraz 1 (słownie jeden) człowiek od usability.
Nie sądzę, żeby zarabiał mniej od programistów, aczkolwiek warto spojrzeć na ilość etatów, czy będziesz aż tak dobrym specem, że wezmą akurat Ciebie? smile.gif
Daiquiri
Programowanie ma dość ugruntowaną pozycję, usability ma spory potencjał - specjalista znajdzie pracę w każdej z tych dziedzin. Zajmij się tym, co Ci bardziej teraz pasuje, zawsze możesz się "przebranżowić". Przecież nie musisz kurczowo trzymać się jednej wąskiej dziedziny, wiem po sobie ;-).
PrinceOfPersia
@skowron-line: nie chcę być jako-takim specjalistą z obu dziedzin. Chcę być dobrym specjalistą z jednej, a w drugą zagłębiać się dla przyjemności.

musisz sprawdzić w czym będziesz dobry. Weź zrób parę stronek i zobacz czy bardziej Cię pociąga i wychodzi programowanie czy bardziej projektowanie usability itp.
!*!
Zadałem pytanie Wam, bo interesuje mnie Wasza opinia, a nie dla tego, że nie jestem samodzielny ;)
Nie znam rynku IT dobrze więc pytam się ludzi bardziej doświadczonych - proste.

Z opinią jest jak z dupą, każdy ma własną ;)
Na dobrą sprawę nikt z Nas nie zna rynku IT, bo ten cały czas się zmienia, a punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.

Przykro mi, ale to jest po prostu nieuniknione. Nie szukaj złotego środka na zewnątrz, tylko podejmij decyzje co chcesz robić. Obojętnie czego byś nie wybrał, to branży nie dopadnie kryzys, przynajmniej nie za Naszego życia, więc głodować nie będziesz, to nie jest kierunek europeistyki czy administracji i zarządzania.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.