Cytat(sweter @ 15.04.2013, 13:39:10 )

Nie chcę żeby okazało się, że wybrałem A, a po pewnym czasie okazało się, że gdybym wybrał B zarabiałbym o x więcej.
Jeśli chodzi Ci wyłącznie o pieniądze, jakie da się zarobić w danej specjalizacji, to nieźle zarabiają administratorzy. Brałeś pod uwagę tę dziedzinę?
A już tak całkiem na serio. Wydaje mi się, że masz złe podejście. Usability i programowanie to dwie, całkiem różne dziedziny. O ile do programowania potrzebny jest łeb na karku i bardzo duża ilość logicznego (wręcz algorytmicznego) myślenia, o tyle usability kładzie bardzo duży nacisk na to, co dzieje się w ludzkim umyśle po zobaczeniu określonych fragmentów aplikacji. Ja bym te różnice przyłożył do porównania inżyniera budowy mostów i psychologa.
Jeśli szukasz odpowiedzi na pytanie o zarobki/ilość pracy, to oczywiście programista jest lepszym zawodem. Chociażby z tego powodu, że o usability myśli się raczej w fazie tworzenia layoutu + ewentualnie jakieś małe poprawki później. Natomiast implementacja systemu jest zadaniem dużo bardziej pracochłonnym, więc na X roboczogodzin speca od usability przypada n * X roboczogodzin programisty, przeważnie dla n > 2.
Natomiast z drugiej strony osoba
bardzo dobrze znająca się na rzeczy znajdzie pracę w każdym zawodzie.
Poza tym wybierz sobie taki zawód, który będzie sprawiał Ci radość i satysfakcję. Bo codzienne poranne zmuszanie się do pójścia do pracy, żeby odbębnić swoje 8h, nie posłuży ani Tobie, ani Twoim bliskim, ani Twoim klientom.