Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Język a kilka zadań
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Van Pytel
Niedługo będę rozpoczynał projekt który będzie zbierał,przetwarzał,analizował itp jakieś dane. I teraz takie pytanie według Was jaki jest do tego najlepszy język? Java C/++?
Dzięki za odpowiedź.
mstraczkowski
Każdy język się do tego nada, tylko mniej lub bardziej.
Jeżeli zależy ci na maksymalnej wydajności to kombinowałbym w C / C++
PrinceOfPersia
z drugiej strony jeśli wydajność nie byłaby aż tak ważna, a ważniejszy jest twój własny czas, lepiej pewnie zamiast Javy czy C++, użyć jednego z języków skryptowych (z drugiej strony jeśli nie znasz żadnego z języków skryptowych, zrobisz to pewnie szybciej w Javie albo C++).

Cytat
Niedługo będę rozpoczynał projekt który będzie zbierał,przetwarzał,analizował itp jakieś dane.

jakie dane? Tekstowe? Liczbowe? W jaki sposób analizował?
Van Pytel
Dzięki za odpowiedź.
Głównie to będą operacje na liczbach, również tekst będzie przetwarzany w celu wyciągnięcia odpowiednich liczb. Będzie mi zależeć na szybkości przetwarzania tych danych, a potem zapis do bazy.
Spawnm
scilab/matlab ?
mstraczkowski
Java demonem szybkości nigdy nie była i pewnie nie będzie
Crozin
Cytat
Głównie to będą operacje na liczbach, również tekst będzie przetwarzany w celu wyciągnięcia odpowiednich liczb.
Taki opis wymagań to żaden opis. W temacie pojawią się jedynie kompletnie bezwartościowe hasła typu "może c++, może matlab, może coś skryptowego". Pisz w tym co znasz, to nie stracisz na to niepotrzebnie dużo czasu. Nie widać byś na chwilę obecną miał jakikolwiek konkretny problem, więc czegokolwiek by tutaj się nie podało będzie nadawać się do wymienionych wyżej zadań.

Jeżeli chcesz jednak jakiś konkretnych odpowiedzi, to musisz podać dużo szczegółów - jakie dokładnie dane, w jaki dokładnie sposób przetwarzane, ile ich będzie, jakie będą wymagania co do ich przetwarzania, na jakiej platformie (zarówno w kontekście sprzętu jak i oprogramowania) będzie to miało działać itp. itd. Wtedy, może będzie możliwość jakiegoś konstruktywnego zasugerowania wyboru technologii.
solificati
Cytat(mstraczkowski @ 8.05.2013, 16:11:10 ) *
Java demonem szybkości nigdy nie była i pewnie nie będzie

W przetwarzaniu danych? Wiele projektów temu przeczy.

Inna sprawa, że autor nie odczuje pewnie różnicy w prędkości między Javą a Rubym.
Van Pytel
Wiem, że najlepiej podać szczegóły w tym przypadku nie bardzo, ale wbrew pozorom dużo mi podpowiedzieliście smile.gif Tak jak napisałem program będzie pobierał dane, wyciągał z nich ważne dane, a następnie robił różne analizy statystyczne.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.