Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CSS][PHP]kolorowanie wierszy w tabeli a style
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
krzesik
witam, chciałbym aby po najechaniu na rekord w tabeli zmieniał on kolor, zastosowałem coś takiego:

tr:hover {
background-color: red;
}

i działa, podświetlone rekordy tabeli zmieniają kolor na czerwony, ale......... chciałbym również aby kolejne rekordy były co drugi w innym kolorze, mam taki kod:
  1. echo '<tr style="'.($l%2==0?'background-color: #CCCCCE;':'background-color: #DEE0E2;').'">';

jak to połączyć aby jedno z drugim fungowało?
Szymciosek
Może bardziej takiego czegoś spróbuj: http://www.w3.org/Style/Examples/007/evenodd
krzesik
Cytat(Szymciosek @ 13.05.2013, 19:46:26 ) *
Może bardziej takiego czegoś spróbuj: http://www.w3.org/Style/Examples/007/evenodd

Chyba nie o to mi chodziło, kolorwanie rzędów działa mi dobrze, ale nie wiem jak połączyć posiadane style (mam to w całym projekcie) z nadaniem koloru dla podświetlonego rekordu tabeli
Kshyhoo
Można tak w CSS:
  1. tr:nth-child(odd) td {
  2. background: #CCCCCE;
  3. }
  4.  
  5. tr:nth-child(even) td {
  6. background: #DEE0E2;
  7. }

Albo w PHP i CSS:
  1. .t_trj {
  2. background-color: #CCCCCE;
  3. }
  4. tr.t_trj:hover {
  5. background-color: #f90;
  6. }
  7. .t_trc {
  8. background-color: #DEE0E2;
  9. }
  10. tr.t_trc:hover {
  11. background-color: #f90;
  12. }

1. $tr = 0;
  2.  
  3. while ($dane = mysql_fetch_array($wynik)) {
  4.  
  5. $trk = ($tr++%2 == 0) ? 't_trj' : 't_trc';
  6.  
  7. echo '<tr class="'.$trk.'">
  8.  
  9. //...
  10.  
  11. </tr>';
  12.  
  13. }

Chyba nic nie pokićkałem, bo z palca smile.gif
krzesik
więc tak: jeśli posiadma swój kod, który rozróżnia mi co drugi rekord tabeli na różne kolory

1. .echo '<tr style="'.($l%2==0?'background-color: #CCCCCE;':'background-color: #DEE0E2;').'">';

ni jak nie można połączyć go ze zmianą koloru rekordu w chwili najechania na niego kursorem? musze zmieniać kod w całym projekcie?
r4xz
I jeszcze jedno: nigdy (chyba nie ma wyjątków?) nie używaj style w html smile.gif

Cytat
musze zmieniać kod w całym projekcie?

byłoby zalecane tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.