Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]filtrowanie daqnych z formularza
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Th0e
Witam. Oto przykładowy formularz:

1. <form method="POST">
  2. <input type="text" name="tekst">
  3. <input type="submit" value="wyślij">
  4. </form>

1. if(isset($_POST['tekst']))
  2. {
  3. $tekst = $_POST['tekst'];
  4. mysql_query("INSERT INTO `tabela` (tekst) VALUES('$tekst')") or die("Błąd.");
  5. header("Location: ?wyslano=tekst");
  6. }

I tutaj moje pytanie. Jak zabezpieczać formularze, żeby użytkownicy nie mogli używać html, php, mysql i innych wariatów poprzez formularz? Żeby nie możliwe były ataki SQL itp. co zagraża stronie? Czy wystarczy htmlspecialchars i addslashes? A może jakaś inna funkcja? Proszę o pomoc.
gentleman
jesrt takie cos jak eregi
albo (chyba)
$tekst = stripslashes($_POST['tekst']);
Th0e
Cytat(gentleman @ 18.05.2013, 12:15:02 ) *
jesrt takie cos jak eregi
albo (chyba)
$tekst = stripslashes($_POST['tekst']);

A da ktoś jakieś przykłady jak to zastosować (eregi)? PHP Manual to dla mnie jak turecki

co do stripslashes to jak usuwanie \ z ciągów znaków ma pomóc?
gentleman
Kod
if (ereg ("^[a-zA-z0-9]$", $text)) {

// ok

} else {

//niedozwolone znaki

}

mam nadzieje ze dobrze to zrobilem
możesz też zrobić przedzial np od 3 do 16

Kod
if (ereg ("^[a-zA-z0-9]{3,16}$", $text)) {
...
}

lub nawet do emaila że musi być testCyfry@textCyfry.tekst
Th0e
Dzięki smile.gif Ale jeśli robię skrypt postów i chciałbym żeby użytkownicy mogli pisać wszystkie znaki typu <>/!@#$%^&*()., ale żeby jeśli będzie w stringu <h1>text</h1> to żeby nie wyświetlało powiększonego 'text' tylko po prostu '<h1>tekst</h1>' to jest na to jakiś sposób?
gentleman
Kod
sam za bardzo nie wiem jak to zrobić (też by mi sie przydało ) ale musielibysmy chyba sciagnac bbcodes i jakby ktoś chciał np pogrubić tekst to musialby >> [b] text pogrubiony[/b] a nie <b>...</b> i wtedy html nie dziala czy php
Th0e
Cytat(gentleman @ 18.05.2013, 12:37:33 ) *
Kod
sam za bardzo nie wiem jak to zrobić (też by mi sie przydało ) ale musielibysmy chyba sciagnac bbcodes i jakby ktoś chciał np pogrubić tekst to musialby >> [b] text pogrubiony[/b] a nie <b>...</b> i wtedy html nie dziala czy php

też właśnie o tym myślałem, tylko jak -,-
lobopol
ereg jest depracated
Th0e
to wie ktoś?
_Borys_
Cytat(Th0e @ 18.05.2013, 12:32:28 ) *
...jeśli będzie w stringu <h1>text</h1> to żeby nie wyświetlało powiększonego 'text' tylko po prostu '<h1>tekst</h1>' to jest na to jakiś sposób?

Przy wyświetlaniu używaj w php htmlspecialchars() albo htmlentities().
Albo w html jest <pre></pre>.
Co do wyrażeń regularnych to PCRE Functions
O zabezpieczeniu danych z formularzy jest mnóstwo tematów zarówno tu jak i w necie, poszukaj poczytaj.
Th0e
Cytat(_Borys_ @ 18.05.2013, 20:11:32 ) *
Przy wyświetlaniu używaj w php htmlspecialchars() albo htmlentities().
Albo w html jest <pre></pre>.
Co do wyrażeń regularnych to PCRE Functions
O zabezpieczeniu danych z formularzy jest mnóstwo tematów zarówno tu jak i w necie, poszukaj poczytaj.

dzięki. htmlspecialchars działa zarówno na html jak i na php z tego co zauważyłem.

Ale mam jeszcze jedno pytanie. Jak zrobić że gdy użytkownik piszący posta, który w polu <text area> da np. w pewnym miejscu 2 entery, to żeby potem pokazywało tego posta z owymi odstępami? Normalnie nie będzie odstępów między wierszami, tylko spacja.
Sobak
Chodzi Ci może o nl2br?
Th0e
Cytat(Sobak @ 19.05.2013, 10:17:16 ) *
Chodzi Ci może o nl2br?

dzięki o to chodziło !

a jak zrobić by wyszukiwało z stringu np. [b] - bo chciałbym zrobić własne BB code na stronie skoro nikt nie wie jak je wgrać
lobopol
Odpowiedni preg_replace, znajdziesz setki gotowych klas w internecie google->php bbcode
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.