Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [ZF][ZF2] Moduły a layout i doctrine
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
sajegib
Witam!

Proszę szanowne grono o pomoc - Zend framework 2 - mam obok modułu application (standardowy ze skeleton app) moduł Album (za tutorialem) skonfigurowany z doctrine'm i ogólnie to wszystko rozumiem i fajnie mi hula, ale mam problem, a mianowicie:

Jak zmusić zenda, żeby szukał layoutu i stron błędów dla modułu Album w katalogu modułu Album, a nie w katalogu modułu Application (jak robi teraz, dla wszystkich modułów)
W momencie gdy usunę moduł Application, zf nie renderuje stron bledow i layoutu ('could not render template "error" ')

module.config.php // moduł Album

1. 'view_manager' => array(
  2. 'display_not_found_reason' => true,
  3. 'display_exceptions' => true,
  4. 'doctype' => 'HTML5',
  5. 'not_found_template' => 'error/404',
  6. 'exception_template' => 'error/index',
  7. 'template_map' => array(
  8. 'layout/layout' => __DIR__ . '/../view/layout/layout.phtml',
  9. 'application/index/index' => __DIR__ . '/../view/application/index/index.phtml',
  10. 'error/404' => __DIR__ . '/../view/error/404.phtml',
  11. 'error/index' => __DIR__ . '/../view/error/index.phtml',
  12. ),
  13. 'template_path_stack' => array(
  14. __DIR__ . '/../view',
  15. ),
  16. ),

Drugie pytanie - stworzyłem encję Album w module Album, wszystko działa pięknie. Teraz załóżmy, że chcę stworzyć moduł Admin (zawierający narzędzia administracyjne) który musi korzystać z tej samej encji co modul Album (encja Album).
I teraz pytanie:
Powinienem stworzyć kolejną encję o tych samych właściwościach w module Admin, czy też z modułu Admin odwoływać się do encji w module Album?

z góry dzięki za pomoc, troszkę utknąłem na tym temacie, a zendowska dokumentacja jest jaka jest niestety smile.gif
unixslayer
1. Do tego najlepiej napisać moduł ustawiający kontroler. Na szczęście istnieje gotowe narzędzie:

https://github.com/EvanDotPro/EdpModuleLayouts

2. Nie twórz nowej encji tylko dlatego, że inny moduł ma korzystać z istniejącej już w innym module. To tak, jakbyś kopiował całego ZF do modułu, który ma z niego korzystać.

Zapraszam na mojego bloga, gdzie staram się regularnie opisywać swoje zmagania z ZF2.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.