Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Symfony2][Symfony]Prosta strona, zwykły serwer
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
Szymciosek
Witam,
mam dylemat na temat tworzenia w Symfony2.
Chodzi o tworzenie prostej strony, która postawiona będzie na zwykły hostingu.

Przykład 1)
- ok 10 zakładek
- wiele podzakładek typu kategorie w galerii czy publikacjach
- tło z użyciem zdjęcia
- formularz kontaktowy/opiniowy
- wykorzystanie bazy danych (pobieranie newsów z bazy wordpressa)

Przykład 2)
- ok 5 zakładek
- brak podzakładek, jedynie galeria na zasadzie lightbox'a
- tło z użyciem zdjęcia
- formularz kontaktowy
- obsługa newslettera, a co za tym idzie wykorzystanie bazy danych do zbierania adresów e-mail

Uwaga: Podane przykłady są tylko jakąś częścią całej strony

Warto w takich przedsięwzięciach wykorzystywać Symfony2? Gdzieś kiedyś pisali na forum ludzie, którzy twierdzą, że nie można dzielić FW na większe i mniejsze i każdy nada się do stworzenia strony czy to małej czy dużej...

Ale widząc jak strona z pierwszego przykładu chodzi na VPS, a jak na zwykłym hostingu można byłoby się trochę nad tym wszystkim zastanowić...

Chciałbym poznać opinie innych osób, które na co dzień pracują z SF2.

Pozdrawiam
Szymon
szok
Do takich prostych rzeczy uzyj Silex Framework.
Mini framework bazujący na komponentach Symfony

http://silex.sensiolabs.org/
Szymciosek
Cytat(szok @ 28.05.2013, 22:05:04 ) *
Do takich prostych rzeczy uzyj Silex Framework.
Mini framework bazujący na komponentach Symfony

http://silex.sensiolabs.org/

Po przejrzeniu wstępnie dokumentacji chyba to wykorzystam, ale jeszcze przed tym mam kilka pytań:

1) Czy używanie dodatkowych bundli, które są dostępne dla Sf2 jest w Silex możliwe? Chodzi tutaj o bundle tworzone przez użytkowników.
2) Jak trudne jest przeniesienie projektu z Silex do Sf2? Załóżmy, że projekt rozrośnie się i lepiej byłoby go przenieść do pełnowymiarowego fw jakim jest Sf2.
3) Czy np. w Netbeans w jakiś sposób jest możliwe dodanie w ustawieniach programu całej biblioteki danego frameworka? W tym przypadku Silex. Teraz można tak zrobić z dystrybucją Sf2, przez co zyskuję możliwość automatycznego tworzenia projektu z możliwością zaznaczenia, że ma korzystać z Sf2 przez co na koniec tworzy mi się cała struktura taka jak powinna być.
toffiak
Jeśli strona ma się w przyszłości rozwijać to proponuje wybrać Symfony, Silex-a stasowałem bardzo dawno temu i tylko dla stron w których wiedziałem że zmiany będą niewielkie. Od pewnego czasu i dla tych także stosuje Symfony zamiast Silexa. Początkowy wkład pracy jest większy ale póżniej jest już łatwiej, ogromna ilość pracy jest wykonywana przez bundle.

Jeśli strona z pierwszego przykładu działa wolno to albo jest duża ilość odwiedzających albo zbyt dużo stron postawionych na hostingu, co jest cechą charakterystyczną hostingów współdzielonych.
Szymciosek
Pierwsza strona była postawiona na najzwyklejszym tanim hostingu, a to wiem, że jest też przyczyną wolnego uruchamia się strony, po prostu chyba sf2 za dużo wymaga, za to po przejściu na VPS już działa super.

Druga strona jest w planach do napisania/przepisania i chciałem się oprzeć już na jakimś fw, wybór początkowo padł na sf2, ale z racji tego, że osoba, która chce stronę ma tylko zwykły hosting nie mogę sobie pozwolić na sf2, gdyż po prostu jest za duży i za bardzo obciąża wszystko mimo wyłączenia połowy bundli.

Macie jakieś testy albo własne opinie jak działałyby takie strony (przykład 1 i 2) w Silex?
Czy zauważę dużą różnicę?
destroyerr
Lubię Symfony2. Strony które opisałeś wyglądają raczej na statyczne. Jeśli wykorzystasz do takich stron cache oferowany przez framework to serwer nie będzie miał nic do roboty.

Nie lubię WordPress'a. Kiedyś miałem też kontakt z innymi CMSami, nie chcę wchodzić w dyskusje nad jakością ich kodu, ale do zastosowań które opisałeś są idealne. Zresztą z opisu 1 wynika, że już jest WP użyty.
Szymciosek
wp jest tam uzyty do osobnego serwisu czyli blog, strona jest osobno. Jednak jezeli chodzi o cache, to mimo wszystko strona dziala wolno na zwyklym hostingu... Albo gdzies ten cache jest wylaczaony czy cos, ale raczej nie, bo domyslnie jest wlaczony pewnie, a ja z cachem nic nie zmienialem...

Chcialbym wykorzystac sf2/silex, ale chcialbym wiedziec czy aby na pewno warto z tego skorzystac czy moze przyczyny zamulania strony szukac gdzie indziej?
destroyerr
Cache jest domyślnie wyłączony.
Szymciosek
gdzie i jak go wlaczyc na zwyklym hostingu?
Mowa jest o apc?
Szymciosek
Cachowanie fajnie działa, ale mam dylemat, bo do każdej strony będę chciał dołączyć autorski panel, gdzie będę mógł edytować treści itd.

Myślałem o trzymaniu treści z bazie, a na koniec zapis tego do pliku - czyli po prostu generowanie pliku na podstawie bazy danych.
Idąc dalej tym tokiem myślenia wychodzi na to, że nie tylko taka strona jak O NAS może być statyczna (będzie wygenerowana na podstawie db), ale nawet galeria może być statyczna, może mieć generowane widoki do pewnego stopnia.

Tylko czy to nadal jest dobre rozwiązanie? Takie cachowanie to nic innego jak wrzucenie gotowego pliku w całości, bez żadnej dynamiki typu przekazanie zmiennej {{ variable }} itd.

Jest w stanie ktoś na to odpisać?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.