Pisanie API to zadanie dla naprawdę zgranego zespolu zaawansowanych programistów, ponieważ jest to zadanie ogromne.
Natomiast jeśli chcesz napisać kilka klas i uzupelniać je wedug swoich potrzeb, to możesz poogladać gotowe skrypty w celu podpatrzenia oryginalnych rozwiązań (broń Boże nie namawiam do plagiatu - po prostu czytanie czyjegoś kodu ksztalci).
Jeśi chodzi o API to polecam:
Skorzystanie z gotowych zbiorów bilbiotek... przyklady -> patrz wyżej.
Dlaczego?- Dostajemy przemyślane rozwiązania
- Dość regularne wydawanie nowych wersji
- Support ze strony spoleczność wspierającej dany pakiet
- Istnienei pewna kontrola jakości, bo jeśli czymś zajmuje się wiecej niż 1 osoba to wzajmnie się one kontrolują.
Weźmy pod uwagę np.
PEAR. Każdy nowy pakiet przed dodaniem musi zostać przyjęty, przed czym jest solidnie omówiony i skomentowany.
Nad każda biblioteka pracuje przynajmniej jedna osoba, która dba o jej regularne nowe wersje. Jeśli takowych nie ma, a pakiet staje sie nieprzydatny zostaje on wykluczony z pakietu.
Jeśli masz jakiś klopot z jakąś klasą możesz liczyć na ludzi siedziących np. na forach, grupach dyskusyjnych itd. Istnieje duże prawdopodobieństwo że udzielą ci rady. [nie wspominając o wsparciu projektu przez php.net...]
Jednak żeby nie ominać również minusów to dodam, że jesteśmy zależni od tego czy na serwerze będzie PEAR czy nie... Sądze jednak że jeśli takowego nie ma, a placimy za konto to możemy dyskutować z Adminem.
Cytat
Dobra, przyznaję że sam nie wiem cego bym chciał ale przydałby mi się zbiór ciekawych funkcji (SPEC. DLA HAWK'A: KLAS) ułatwiających pisanie programów w php. Albo całe zbory np. język uniwersalny (nie SQL tylko np. mysql_query) dla wszystkich baz danych SQL, zapisany w osobnych plikach np. dla mySQL mysql.inc itd.
Wedlug mojego skromnego zdania to robi się coś albo nic...

. Kilka ciekawych klas można napisać samemu, a tytulowe API to już inna bajka...