Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: PHP API
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Pro > Archiwum Pro
Neotion
Wiecie możnaby stworzyć coś w rodzaju Win API , tylko że pod php. Chodzi mi o zbiór funkcji napisanych przez amatorów czy profesionalistów które byłyby pomocne w budowaniu aplikacji w php. Potem taki zbiór możnaby wypuścić jako publikację złożoną. Macie jakieś propozycje? Taka publikacja powinna być rozdzielnoa na klasy, może na pliki? Może macie jakieś własne funkcje które byłyby pomocne? Czekam na propozycje.
bregovic
A slyszales kiedys o PEAR?
Vengeance
Ja tam wole pisac wszystko sam. mam pewnosc prawie 100% bezpieczeństwa (jak coś sie zrąbie to wiem czyja to wina) i wiem jak to wszystko działa smile.gif

I nie lubie dostosowywać kodu strony do cudzego widzimisię bo ktoś napisał takie API a nie inne ;]
hawk
PEAR akurat może nie jest przykładem dobrego API... prędzej śmietnika.
A pomijając PEAR, to pomysł nie jest nowy. Jest tego od groma. Więc, Neotion, na czym polega ten twój pomysł, który pozwoli stworzyć coś lepszego od istniejących takich prób?
Bakus
Na tym, że on chce napisać wszystko samemu, bo ma większe zaufanie do bezpieczeństwa własnego kodu...
Kłania się zdolność czytania ze zrozumieniem hawk... smile.gif
Vengeance
Bakus: pomylili ci sie autorzy postow ;]
hawk
Oj, Bakus, patrz na nicki, nie tylko na treść posta. Ja odpowiadałem Neotionowi (sp?).
Kłania się zdolność czytania ze zrozumieniem winksmiley.jpg

BTW, takie pisanie wszystkiego samemu to lokalny folklor php. Takiej np potężnej biblioteki do Javy wszyscy używają i nikt nie boi się, że coś się spieprzy. Ale to po części efekt tego, że Java ma biblioteki lepszej jakości, a po części kwestia wydajności php z takim balastem.
Bakus
y... fakt... za mało kawy smile.gif

A tak przy temacie...
Pisanie samemu bibliotek (API) ma sens patrząc na PEAR... Ja prawdę mówiąc mam do tej pory problemy z wykorzystaniem PEAR w moich projektach...
Aczkolwiek są też wyjątki... Czy ktokolwiek z Was zna kogoś, kto podjął by się pisania biblioteki JPGraph samemu, bo jest niewystarczająca, lub robi wrażenie dziurawej?
bregovic
hawk: Hmm... co do PEAR to masz racje - ale jest tam masa perelek z ktorych mozna czerpac cudowne pomysly. Jest tam np pakiet do robienia loaderow (nie pamietam nazwy) ktory mozna spoko skopiowac.

<marzyciel>
Generalnie to szkoda ze nikt nie zrobil jakiegos porzadnego generalnego api do php... Byloby to nieglupie. Co prawda nie obyloby sie bez powtarzania pomyslow ale i tak byloby dobrym rozwiazaniem...
</marzyciel>
Bakus
http://pear.php.net/package/HTML_Progress/ ? smile.gif
scanner
Mowa o czymś w stylu http://www.sitepoint.com/article/php5-standard-library ?
hawk
STL dla php jest wręcz genialne, bo jest wbudowane, więc istnieje spora szansa, że ludzie będą tego używali, zamiast robić wszystko samemu. Teraz np. wszyscy autorzy różnej maści bibliotek zawierających iteratory (Eclipse, WACT) powinni napisać je od nowa. I to jest dobre bo mamy dzięki temu prostszy kod i mniej duplikacji.

Artykuł bardzo ciekawy - ja np. znałem i używałem tylko zwykłych iteratorowych interfejsów. A tu proszę, jest tego znacznie więcej.

STL powinno koniecznie się rozwinąć. Raz że standardyzacja (sp?). Dwa że z powodu braku tych standardów możemy za chwilę mieć straszne konflikty nazw klas. Np. takie wyjątki. Zaczynają być wreszcie stosowane. Zamiast wymyślać własne nazwy klas, lepiej użyć powszechnie znanych: NullPointerException, ArrayOutOfBoundsException, IOException, ... Jak każdy autor biblioteki umieści w niej NullPointerException, to nic nie będzie ze sobą kompatybilne, ze względu na redefinicje klas. Krótko: jak się decyduje na wyjątki, to trzeba dostarczyć zestaw standardowych klas wyjątków, żeby ograniczyć inwencję programistów.
Neotion
Wszystko spoko ale nie zakładałem tego tematu żeby czytać waszych opinii na temat własnego API tylko żeby ludzie pisali jakie mają fajne przykłady funkcji które przydały by się w pisaniu apliacji (widzieliście kiedyś funkcję konwertującą tablicę do pojedyńczych zmiennych?). Ludziska PRZYKŁADY! Wiecie piszę system portalowy (proszę bez komentarzy: "po co?", "to już było" itd.) i przydała by się szybka i dynamiczna biblioteka API.
Wankster
Cytat(Neotion @ 2004-10-24 17:55:02)
(widzieliście kiedyś funkcję konwertującą tablicę do pojedyńczych zmiennych?)

Pewnie: http://pl2.php.net/extract biggrin.gif
e-Gandalf
Jesli podoba Ci sie API Javy, daj nam jeszcze tydzien... Ivor 0.1 powinien spelnic oczekiwania winksmiley.jpg
bregovic
Hmmm... Ivor? Co to Ivor? Gdzies mozna / mozna bedzie poczytac? ;Dh
bela
@Gandalf: czy to ma coś wspólnego z THOTem smile.gif ?
e-Gandalf
ma. A poczytac? Na naszym wiki na razie. Ale spokojnie... jeszcze kilka dni i pierwsze osoby otrzymaja kod do oceny smile.gif
hawk
Cytat(Neotion @ 2004-10-24 16:55:02)
Wszystko spoko ale nie zakładałem tego tematu żeby czytać waszych opinii na temat własnego API tylko żeby ludzie pisali jakie mają fajne przykłady funkcji które przydały by się w pisaniu apliacji (widzieliście kiedyś funkcję konwertującą tablicę do pojedyńczych zmiennych?). Ludziska PRZYKŁADY! Wiecie piszę system portalowy (proszę bez komentarzy: "po co?", "to już było" itd.) i przydała by się szybka i dynamiczna biblioteka API.

1) Szybkiej i dynamicznej biblioteki API nie stworzysz, biorąc od każdego jakieś przykłady funkcji które kiedyś mu się przydały. Stworzysz straszny śmietnik który do niczego się nie nadaje.

2) Dlaczego zaraz funkcji? Jak dla mnie dobre API nie składa się z funkcji tylko z klas.

3) Ciekawe co w ogóle rozumiesz przez "szybkie i dynamiczne", i co w ogóle chcesz osiągnąć...
Neotion
Dobra, przyznaję że sam nie wiem cego bym chciał ale przydałby mi się zbiór ciekawych funkcji (SPEC. DLA HAWK'A: KLAS) ułatwiających pisanie programów w php. Albo całe zbory np. język uniwersalny (nie SQL tylko np. mysql_query) dla wszystkich baz danych SQL, zapisany w osobnych plikach np. dla mySQL mysql.inc itd.
hawk
Cytat(Neotion @ 2004-10-26 11:17:15)
Albo całe zbory np. język uniwersalny (nie SQL tylko np. mysql_query) dla wszystkich baz danych SQL, zapisany w osobnych plikach np. dla mySQL mysql.inc itd.

PEAR DB?
ADODB?
Creole?
...
bregovic
Cytat(e-Gandalf @ 2004-10-26 00:32:32)
A poczytac? Na naszym wiki na razie.

Buuu ;(
Wiki jest zamkniete dla publiki sad.gif
NuLL
Chodzi przklady - dla mnie jest biblioteka walidacyjna i tyle - mozna mnozyc
bela
Cytat(e-Gandalf @ 2004-10-26 01:32:32)
ma. A poczytac? Na naszym wiki na razie. Ale spokojnie... jeszcze kilka dni i pierwsze osoby otrzymaja kod do oceny smile.gif

@Gandalf: jakbym mogł przeczytać, to by w ogóle nie było mojego posta winksmiley.jpg
Dravo
Pisanie API to zadanie dla naprawdę zgranego zespolu zaawansowanych programistów, ponieważ jest to zadanie ogromne.

Natomiast jeśli chcesz napisać kilka klas i uzupelniać je wedug swoich potrzeb, to możesz poogladać gotowe skrypty w celu podpatrzenia oryginalnych rozwiązań (broń Boże nie namawiam do plagiatu - po prostu czytanie czyjegoś kodu ksztalci).

Jeśi chodzi o API to polecam:
Skorzystanie z gotowych zbiorów bilbiotek... przyklady -> patrz wyżej.

Dlaczego?
  • Dostajemy przemyślane rozwiązania
  • Dość regularne wydawanie nowych wersji
  • Support ze strony spoleczność wspierającej dany pakiet
  • Istnienei pewna kontrola jakości, bo jeśli czymś zajmuje się wiecej niż 1 osoba to wzajmnie się one kontrolują.
Weźmy pod uwagę np. PEAR.

Każdy nowy pakiet przed dodaniem musi zostać przyjęty, przed czym jest solidnie omówiony i skomentowany.

Nad każda biblioteka pracuje przynajmniej jedna osoba, która dba o jej regularne nowe wersje. Jeśli takowych nie ma, a pakiet staje sie nieprzydatny zostaje on wykluczony z pakietu.

Jeśli masz jakiś klopot z jakąś klasą możesz liczyć na ludzi siedziących np. na forach, grupach dyskusyjnych itd. Istnieje duże prawdopodobieństwo że udzielą ci rady. [nie wspominając o wsparciu projektu przez php.net...]

Jednak żeby nie ominać również minusów to dodam, że jesteśmy zależni od tego czy na serwerze będzie PEAR czy nie... Sądze jednak że jeśli takowego nie ma, a placimy za konto to możemy dyskutować z Adminem.

Cytat
Dobra, przyznaję że sam nie wiem cego bym chciał ale przydałby mi się zbiór ciekawych funkcji (SPEC. DLA HAWK'A: KLAS) ułatwiających pisanie programów w php. Albo całe zbory np. język uniwersalny (nie SQL tylko np. mysql_query) dla wszystkich baz danych SQL, zapisany w osobnych plikach np. dla mySQL mysql.inc itd.

Wedlug mojego skromnego zdania to robi się coś albo nic... smile.gif. Kilka ciekawych klas można napisać samemu, a tytulowe API to już inna bajka...
Neotion
Także nie trzeba pisać od razu całego interfejsu, samemu też tego nie napiszę ale może macie jakieś ciekawe klasy (choćby obróbki tekstu np. coś w stylu BBCode)?
hawk
To znaczy co? Jak mamy jakieś ciekawe klasy, to mamy tobie podesłać. A ty już je opublikujesz...

No to słucham, podaj szczegóły tego projektu.
Neotion
Wiecie, obsługa, formatowanie tekstu, - 1
graficzne - tego musiało by być dużo to czego nie ma w php
czyli:
antialiasing
skalowanie z antialiasingiem
zaznaczanie maski (jak w PS) i operacje na niejk
różne poziomy przezroczystości i jej techniki (add, substr., and itd)
a przedewszystkim grafika jako objekty:
kolejnośc objektów, przesuwanie itp.

macie propozycje?
kurak
Nie wiem czy dobze zrozumiałem, ale chodzi Ci (o to ze SQL-em) o coś w stylu ADOdb?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.