Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: POST - problemy
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
tommy567
Mam następujacy problem.

Chce logować się do bazy Mysqlowej przez 2 pola formularza login i hasło. Jeśli login jest poprawny to na stronie do której przesylalem dane u mnie 'glowna.php' wyswietla mi sie menu uzytkownika. Natomiast jesli cos jest nie tak to sygnalizuje blad.

Problem jednak zaczyna sie gdy chce przejsc do nastepnej strony wybranej z menu uzytkownika na glownej stronie a następnie wrócić. Przy metodzie Get niema problemu ale przy metodzie post po powrocie do strony glownej zamiast niej otrzymuje komunikat:

"Nie można wyświetlić strony
Strona, której szukasz, jest w tej chwili niedostępna. Witryna sieci Web może mieć problemy techniczne lub może być potrzebna zmiana ustawień przeglądarki."

Czy można to jakoś obejść?? Musze używać metody post bo przekazuje z formularza hasło. sad.gif

Prosze o sugestie!!!
Wieviór
No a jak po zalogowaniu pojawi się na chwile(np. 2 sekundy) strona na której skrypt zapisze że użytkownik jest zalgowany w sesji i potem na każdej stronie będzie po prostu krótka wzmiana na samym począteczku strony czy użytkownik jest zalogowany, jak nie będzie to będzie komunikat, a jak tak to pokaże to co ma.

Zresztą nawet nie trzeba robić tej strony drugiej, to można zrobić na tej samej metodą post i get robisz adres w polu post "stronalogowania.php?action=zaloguj"

I robisz:

1. <?php
  2.  
  3. IF ($_GET('action' == 'zaloguj')
  4. {
  5. tu sprawdzasz czy dobre dane, jeżeli tak to zapisujesz w danych sesji użytkownika
  6. }
  7.  
  8. ?>

A potem na każdej stronie sprawdzasz czy dana sesji np. $_SESSION[User] istnieje poprzez ! i dajesz if, jak nie to pokazuje komunikat ze nie zalogowano.

Mam nadzieje, że skumałeś

Pozdrawiam
tiraeth
Jakiś kod byś pokazał ? Bo satelity to ja nie mam tongue.gif
ARJ
ja zrobiłem to w ten sposób. na samym początku strony:
  1. <?
  2. include (&#092;"connect.php\");
  3. $log = mysql_query(&#092;"SELECT * FROM users WHERE id=1\");
  4. $log1 = mysql_fetch_array ($log);
  5. if($_SESSION['haslo'] == $log1['haslo'] && $_SESSION['login'] == $log1['login']){
  6. ?>

Potem dalsza część strony, a na samym końcu:
  1. <?}else{
  2. header(&#092;"Location: index.php?msg=Zły login lub hasło\"); exit;
  3. }
  4.  
  5. ?>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.