Witam,
Tworzę autorskiego CMSa i jestem na etapie wielojęzyczności. Piszę na CI w MVC.
Napiszę jak postanowiłem podejść do sprawy i będę wdzięczny jak ktoś mnie skontruje ...
1. Języki chcę tworzyć na osobnych subdomenach (choć rozważam podejście na podkatalogach)
2. W routerze lub gdzieś na wstępnym etapie chciałbym wykryć język poprzez badanie URL i to zapisać np w sesji lub jakiejś zmiennej
3. Stworzyć mapowanie kontrolerów (nie wiem jeszcze jak) i w momencie gdy pojawi się en.domena.pl/contact wykryje że to j. angielski i że macierzystym kontrolerem dla contact jest controllers/kontakt. (jest lepszy sposób?)
4. kontroler wiedząc jaki mamy język przekazuje tą informacje modelowi/lub on sam sobie ją pobiera/wykrywa i na tej podstawie wie które wpisy w bazie zmienić/pobrać/usunąć.
Chcę pozostać przy tej samej bazie i tabeli tylko dodać do każdej tabeli która związana jest z treścią kolumnę "lang" (chociaż w sumie i tak wszystko pobieram po id więc nie wime czy konieczny jest taki zabieg?)
5. Kontroler wybiera widok i wrzuca do niego treść z odpowiednim językiem. Sam plik widoku pobiera statyczne frazy z jakiegoś pliku txt z tłumaczeniami.
Czy takie podejście ma sens ? Analizowałem wiele podejść i myśle że coś takiego jak podałem wyżej ma niewiele wad...ale chętnie posłucham Waszej opinii...