kadis
14.06.2013, 22:19:42
Witam Wszystkich
Mam do zrobienia na zaliczenie jakąś bazkę
zrobiłem to na zasadzie autokomisu , gdzie mam takie tabele jak : klienci , auta dostawcze , auta osobowe , skutery , transakcje , sprzedawcy
nie wiem tylko czy takie relacje jak poustawiałem będą OK , chodzi mi np o coś takiego żeby wyciągnąć wszystkie pojazdy które sprzedał np:sprzedawca1,
Widok projektu jest w podanym linku
http://speedy.sh/jTE5E/bazka.jpgPS.
Jeżeli chodzi o bazy danych to dopiero raczkuje w tym temacie , wię bede wdzieczny za kazdą pomoc.
Pozdrawiam cześć.
Damonsson
14.06.2013, 23:45:54
Również pozdrawiam.
PS. Gdzie pytanie/problem?
kadis
15.06.2013, 08:29:28
Witam
Dziękuje za zainteresowanie , no troszke haotycznie to opisałem więc zapytam inaczej:
1) czy te relacje , które ustawiłem w tej bazie pozwolą na wybranie wszystkich pojazdów , które sprzedał sprzedawca 1, spzedawca 2 itp (jak to zrobić)
2) dlaczego linie , które łączą tabele są różnego kolory (czy to ma związek z rodzajem relacji np: jeden-do jeden itp)
3) w jednej tabeli w kolumnie id_auta mam wartości od 0 , jak zmienić żeby piwrwsza wartość to była 1
Pozdrawiam cześć
Damonsson
15.06.2013, 08:41:21
1. Tak, możesz sobie złączyć te 3 tabele JOINem i dostaniesz listę wszystkich pojazdów dla danego sprzedawcy.
2. Wydaje mi się, że to tylko chodzi o ułatwienie czytelności. Ale nie wiem, korzystam z MySQL Workbench, polecam.
3. Najprościej myślę, że tak:
UPDATE tabela SET id_auta = id_auta + 1
CuteOne
15.06.2013, 08:41:25
1. W jakim celu rozdzieliłeś samochody osobowe, samochody dostawcze i skutery? Wszystkie powinny trafić do wspólnej tabeli np. produkty. Podział robisz za pomocą kolumny-flagi np. typ_produktu
id|nazwa|typ
1|Audi A3|1
2|Audi A4|1
3|Piagio|2
2. Następne tabele to rozwinięcie danych dla poszczególnych typów np. skuter_dane, dostawcze_dane
W tabeli produkty, trzymasz podstawowe dane(wspólne dla wszystkich typów), dzięki temu oszczędzasz na joinowaniu tabel
kadis
15.06.2013, 09:22:27
witam
tabele rozdzieliłem na samochody osobowe , dostawcze , skutery , bo są to moje pierwsze kroki w bazach danych i wydawawało mi się , że będzie najprościej żeby poćwiczyć wybieranie z kilku tabel (zresztą inaczej nie wiem jak zrobić , a muszę bazaę oddać na zliczenie )
co do zmiany numerowania kolumny to jednak nie działa , dostaje taki komunikat: #1062 - Duplicate entry '1' for key 'PRIMARY' , nie wiem czy to dlatego , że id_auta jest kluczem podstawowym , jesli to jest przyczyną to jak to zmienić ?
pozdrawiam
IceManSpy
15.06.2013, 09:39:45
Masz zduplikowaną wartość dla klucza głównego - użyj autoincrement.
dżozef
15.06.2013, 09:52:31
@kadis ma rację, użyj jednej tabeli dla wszystkich aut i pola z typem, znacznie to wszystki uprości
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.