Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Kilkukrotne wybieranie z php (parse)
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Pcbecaw
Witam,

Potrzebuję wybrać 2 numerki występujące w adresie w różnych miejscach i zastanawiam się jak to zrobić. Do tej pory stosowałem tylko obcinanie kilku ostatnich wyrazów, a na to nie za bardzo mam pomysł.

Adres wygląda w ten sposób:

nazwapliku-x?numer=13&zmienna=235

i chciałbym z tego wyciągnąć osobno: 13 i 235

Jakby to zrobić?
Pcbecaw
Nie pisałbym tutaj uprzednio nie przeglądając tej funkcji w manualu. Na tamtej stronie znalazłem jedynie wyciąganie po znaku "?", co mnie nie uszczęśliwia specjalnie, bo wyjdzie to w moim przypadku:numer=13&zmienna=235. Te ostatnie 3 numerki jeszcze bym wyciągnął przycięciem 3 ostatnich znaków, ale kompletnie nie mam pomysłu jak wyciągnąć te wcześniejsze: 13
!*!

Cytat
/[0-9]+/
Pcbecaw
preg_match nie wyciąga z html zamiast url?

probowalem dokoptowac tą funkcje co podeslales, !*!, ale wyświetlało cały czas tą samą ściezke

<?php $url=explode('/',$_SERVER['REQUEST_URI']);
$url=array_pop($url);

?>

Takie coś mam póki co, i $url w dalszym ciągu za nic nie mogę przyciąć
nospor
Cytat
Nie pisałbym tutaj uprzednio nie przeglądając tej funkcji w manualu. Na tamtej stronie znalazłem jedynie wyciąganie po znaku "?", co mnie nie uszczęśliwia specjalnie, bo wyjdzie to w moim przypadku:numer=13&zmienna=235
Jakby nie było tam odpowiedzi to bym ci głupio linka nie dawał.... Wystarczy że przejrzysz parę pierwszych komentarzy na tamtej stronie a zobaczysz, że ktoś dopisał funkcje do pobierania reszty danych, które Cię interesują....
!*!
Cytat
preg_match nie wyciąga z html zamiast url?

A co za różnica jakie dane podasz.

edycja:

1. $uri = '?asdad=asd&dd=111&kkk=9834573'; // tu zamień na request czy co tam masz do pobrania
  2. preg_match_all('/[0-9]+/', $uri, $match);
  3.  
  4. print_r($match);
  5. //Array ( [0] => Array ( [0] => 111 [1] => 9834573 ) )
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.