Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [SF2][SF]SF 2.3.1
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
Szymciosek
Witam,
po zainstalowaniu nowego php 5.5 na serwerze (ubuntu 13.10) przy próbie instalacji vendorsów z composera otrzymuję następujące błędy:

Kod
Your requirements could not be resolved to an installable set of packages.

Problem 1
    - Installation request for symfony/icu v1.2.0-RC1 -> satisfiable by symfony/icu[v1.2.0-RC1].
    - symfony/icu v1.2.0-RC1 requires lib-icu >=4.4 -> the requested linked library icu has the wrong version installed or is missing from your system, make sure to have the extension providing it.
  Problem 2
    - symfony/icu v1.2.0-RC1 requires lib-icu >=4.4 -> the requested linked library icu has the wrong version installed or is missing from your system, make sure to have the extension providing it.
    - symfony/symfony v2.3.0-RC1 requires symfony/icu >=1.0,<2.0 -> satisfiable by symfony/icu[v1.2.0-RC1].
    - Installation request for symfony/symfony v2.3.0-RC1 -> satisfiable by symfony/symfony[v2.3.0-RC1].

Niestety nie wiem jak to naprawić, a szukanie informacji na ten temat nie przynosi pozytywnych rezultatów.

Czy ktoś z was spotkał się z tym problemem? Lokalnie (wamp server) miałem też ten błąd, ale w końcu jakoś udało mi się to uruchomić...

Przepraszam, ale widzę, że zakładałem podobny temat już - to dla sprostowania. Lecz na serwerze robiła to inna osoba i sam nie wiem jak do tego dojść.
c1chy
Włącz w php.ini moduł php_intl
pyro
Problem chyba dośc oczywisty:

Cytat
requires lib-icu >=4.4

Jaką masz wersję lib-icu?
Szymciosek
Witam, poradziłem sobie z tamtym problem, ale przy

composer.phar install otrzymuję

Kod
[Composer\Downloader\TransportException]                                                      
  The "http://nodeload.github.com/doctrine/lexer/zip/v1.0" file could not be downloaded: failed to open stream: Unable to find the socket transport "ssl" - did you forget to enable it when you configured PHP?

Spotkał się ktoś z tym?
Szukałem jak włączyć opensll itd, ale nie daję już rady...

Ubuntu 13.10, Apache 2.2.22, PHP 5.5
skowron-line
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=218573
Szymciosek
No dobra, ale to jest chyba opis pod Windowsa? Oraz wamp server tak?

A ja korzystam z ubuntu w tym momencie i to na nim chcę ogarnąć ten problem. W windowsie mi się to udało.
destroyerr
W tym zakresie o ile mi wiadomo to nie ma różnic pomiędzy systemami. Jeżeli do działania wymagane jest jakieś rozszerzenie to jest ono wymagane pod Linuxem tak samo jak pod Windowsem. Pliki konfiguracyjne mają rozkład analogiczny.
Szymciosek
W php.ini nie mam niestety nic związanego z ssl

W katalogu: /usr/local/lib/php/extensions/no-debug-zts-20121212
mam tylko intl.so i opcache.so

Informacje o "ssl" w phpinfo

Kod
Loaded Modules    core mod_log_config mod_logio mod_version prefork http_core mod_so mod_alias mod_auth_basic mod_authn_file mod_authz_default mod_authz_groupfile mod_authz_host mod_authz_user mod_autoindex mod_cgi mod_deflate mod_dir mod_env mod_mime mod_negotiation mod_php5 mod_reqtimeout mod_setenvif mod_ssl mod_status

....

CURL
SSL Yes
SSL Version GnuTLS/2.12.23

...

mysqlnd
core SSL    supported
extended SSL    not supported

...

Phar
OpenSSL support    disabled (install ext/openssl)

...

Php credits
OpenSSL    Stig Venaas, Wez Furlong, Sascha Kettler, Scott MacVicar

Interesujące jest Phar, ale nie wiem co z tym.
c1chy
php powinieneś mieć skompilowane z opcją --with-openssl jeżeli phpinfo() nie pokazuje nic o openssl to pozostaje Ci tylko rekompilacja PHP.

http://www.serveridol.com/2010/03/30/how-d...tension-on-php/
Szymciosek
Poszło, dziękuję Ci bardzo wink.gif

Orientujesz się jak wkompilować jeszcze apc?

Zrobiłem sudo apt-get install php-apc czy coś takiego, zainstalowało się, ale nadal nie jest pokazywany...
c1chy
Nigdy nie uruchamiałem apc na linuxie smile.gif ale sprawdź, czy w php.ini masz wpis typu:
Kod
extension=/sciezka/do/apc.so
Dejmien_85
Cytat(Szymciosek @ 26.06.2013, 17:57:25 ) *
jak wkompilować jeszcze apc?

Do PHP 5.5? Chyba musisz jeszcze trochę poczekać. ; )

PS Od PHP 5.5 w "standardzie" jest OPcache (coś takiego jak APC) - nigdy się tym nie bawiłem, testował może ktoś to ustrojstwo?
basso
APC CI nie trzeba. Ja mam na Debianie hosting. Nie zainstlaują mi APC i działa normalnie wszystko. Tak samo pod Win 7 . To jest akcelelator który przyśpiesza 20% w teorii w rzeczywistości są to ułamki.
Szymciosek
Chciałem po prostu wyeliminować wszystkie warningi w check_configuration.php - wiem, że to jest tylko dodatkowa opcja. Dodatkowo chciałem się czegoś nauczyć w obsłudze ubuntu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.