Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL]Wyszukiwanie rekordów za pomocą kolumny data stworzonej przez funkcje
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Kishin
Witam,

Mam problem z napisaniem odpowiedniej formuły która wyszukuje rekordy z bazy za pomocą kolumny data ale bez wpisania konkretnej daty tylko przy pomocy kilku funkcji.
Coś takiego:
  1. SELECT *
  2. FROM `zgloszenie` WHERE DATA=DATE_SUB( DATE_ADD( MAKEDATE( 2012, 1 ) , INTERVAL 26 WEEK ),interval
  3. 1 DAY );

Ma ktoś może pomysł dlaczego to nie działa? mam wrażenie że gdzieś mi tu brakuje apostrofów ale nie bardzo wiem jak je dodać do tej funkcji tak żeby wszystko hulało jak należy smile.gif
mmmmmmm
Wszystko jest OK. Szuka rekordów, które w polu DATA mają wartość '2012-06-30'. Masz takie?
b4rt3kk
Wyświetl sobie wynik takiego zapytania:

1. SELECT DATE_SUB( DATE_ADD( MAKEDATE( 2012, 1 ) , INTERVAL 26 WEEK ),interval 1 DAY );

Widocznie nie masz takiej daty w bazie.
Kishin
No problem w tym ze nie dziala, taka data w bazie napewno jest, poza tym ja nie mam info ze wynik jest pusty tylko ze jest jakis blad w formule

nospor
Cytat
tylko ze jest jakis blad w formule
No to moze pokaz nam ten blad? :/
Kishin
ok no więc jestem teraz w pracy i testuje to na tutejszej bazie i tutaj wsio działa smile.gif
także podejrzewam że coś mam u siebie w bazie nie tak, jak wróce do domu zobacze jeszcze raz i dam znać

--------

ok poważnie nie wiem co wcześniej robiłem źle ale teraz wklejam dokładnie ten sam kod i działa...
przepraszam za kłopot i pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.