Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML]Button na enter
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Warmix
Mam takie coś:
  1. <input type='submit' name='dalej' value='Dalej'>

Co zrobić, żeby reagował button po kliknięciu entera?
Oczywiście zakodowane w form itd.
Butten ten zadziała, gdy np. dodam input type='text' i następnie kliknę na to okno, wtedy entrem można przejść dalej, a co robić, by od razu po wejściu na stronę, po kliknięciu entera button działał...
mch.frnc
Cytat(Warmix @ 6.07.2013, 18:02:11 ) *
Mam takie coś:
  1. <input type='submit' name='dalej' value='Dalej'>

Co zrobić, żeby reagował button po kliknięciu entera?
Oczywiście zakodowane w form itd.
Butten ten zadziała, gdy np. dodam input type='text' i następnie kliknę na to okno, wtedy entrem można przejść dalej, a co robić, by od razu po wejściu na stronę, po kliknięciu entera button działał...

Nie wiem czy dobrze rozumiem ale... czy nie wystarczy przejść tabulatorem na ten przycisk i wtedy wcisnąć ENTER? tongue.gif
Warmix
Tak też się da, ale nie ma innej opcji?
SmokAnalog
Mam 2 pomysły:
  1. Możesz przy załadowaniu strony ustawić focus na tym przycisku, wtedy wciśnięcie ENTER będzie wysyłało formularz, chyba że zaznaczysz jakiś inny element
  2. Dodać zdarzenie na keydown lub keyup i sprawdzać kod przycisku. Kod ENTER to 13.

Napisz może trochę o swojej stronce, to będzie łatwiej dobrać najlepsze rozwiązanie.
Warmix
O żadnej z wymienionych rzeczy nie mam pojęcia haha.gif... Proszę o jakieś przykłądy...

Jeśli chodzi o stronę, to nie wiele na niej będzie... głównie z 3 tabelki z tekstem w śroku, może linkiem, i obok button...
SmokAnalog
Napisz jeszcze więcej - do czego ma służyć strona, jakie konkretnie zadanie ma spełniać. Pytam, bo w zależności od tego zupełnie inne rozwiązania mogą się okazać najlepsze. Rozumiem, że jesteś początkujący w tworzeniu stron, więc pewnie masz też póki co niewielkie pojęcie o budowaniu interfejsów użytkownika.
Warmix
Sama strona wygląda tak, jak opisałem wyżej... Skrypt polega na tym, że są 3 tabelki, obok dalej... są w nich wyświetlane jakieś teksty, ale to już z PHP, więc tego chyba nie ma co w to mieszać... Po kliknięciu na button, przez <form> strona jest można rzec odświeżana, tylko z wyjątkiem tym, że jest kilka hiddenów przekzywanych, bo skrypt PHP tego wymaga, jednak te dane nigdzie sie nie wprowadza... coś takiego...
SmokAnalog
Znowu nic konkretnego nie napisałeś smile.gif Kombinujesz od złej strony według mnie - widziałeś kiedyś strony, gdzie coś się robi enterem domyślnie? To nie jest standardowa interakcja z przeglądarką internetową. Po raz trzeci i ostatni proszę o opisanie zastosowania strony (bez użycia słowa dane, tylko KONKRETNIE). Problem nie polega na tym, że nie wiesz jak rozwiązać problem z enterem, tylko na braku wyczucia interakcji z przeglądarką.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.