Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Porównywarka cena - jakie rozwiązanie
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Witam
W mojej branży jest widoczny brak jakiejkolwiek porównywarki cen. Chciałem więc zrobić darmową usługę (+ reklamy dla mnie rzecz jasna).
Zastanawiam się jednak jak to zrobić?
Sam import plików , cron itp to nie problem.
Zastanawiam się jak rozwiązać grupowanie produktów?
Czy robić produkt na porwnywarce i ręcznie podpinać do niego te same produkty klienta?
Czy może wyświetlać każdy produkt klienta osobno?
Może jakoś inaczej?
Ktoś ma doświadczenie w czymś takim? Będę wdzięczny za sugestie.
Pozdrawiam
hind
Zapoznaj się ze standardami eksportów plików (np. format dla ceneo), zobacz jakie dane są spójne (nie opis, a producent, model...). Jak komuś będzie zależeć to się dostosuje do wytycznych eksportu...
Pacio
Przeanalizuj ile tych produktów będziesz mieć. Zwłaszcza modeli, do których będziesz potem podpinać klientów.
To czy robić automatycznie czy ręcznie zależy od tego czy będziesz miał unikalną informację zwrotną od każdego klienta, np. kod producenta produktu. Po samej nazwie produktu nie radzę, bo klienci różnie sobie nazywają u siebie i ciężko z automatu to potem dopasować (przynajmniej u mnie tak było).
Jest też metoda półautomatyczna, czyli najpierw wyszukujesz po nazwie kombinacje produktu w bazie produktów porównywarki i zwracasz listę najbardziej trafnych wyników. Przydaje się tu wyszukiwanie pełnotekstowe. Dodatkowo pod ręką wyszukiwarka produktów z sugestiami, tak aby szybko przypisać nowy produkt do już istniejącego w bazie.
Zastanów się też jakimi informacjami będziesz opatrywać każdy produkt i czy na ich podstawie będzie możliwość wyszukiwania/filtrowania wyników. Tak jak przykładowo masz do wyboru dla dysków twardych parametry: pojemność, wielkość, rodzaj złącza, prędkość, itd. W takim przypadku będziesz musiał każdy parametr jeszcze dodatkowo uzupełnić dla każdego produktu, a przy większej ilości nie wyrobisz.
Jeżeli to jest branża która nie istnieje jako tako aktualnie w porównywarkach, to możesz narzucić własny format XML, co może nieco ułatwić sprawę, bo sobie zaprojektujesz co ma być. Ale warto zadbać o kompatybilność z formatami innych porównywarek i dać klientowi możliwość dodania XMLa Ceneo/Nokautu/Okazji itp. Tak aby nie musiał ze swojej strony nic już kombinować w skryptach.

Najgorsze co możesz zrobić w porównywarce cen to z automatu dawać każdy produkt osobno, wtedy cała idea łatwego porównywania cen traci sens. A źle przypisane produkty irytują nie tylko odwiedzających, ale i porównywanych klientów.
właśnie o takie info mi chodzi smile.gif
Jeśli chodzi o pliki xml to będę na wstępie przyjmować nokaut, ceneo i skąpca. Nie wiem czy ma sens robić własne skoro ich pliki są dobre.
Ta branża wygląda tak że głównym czynnikiem jest właśnie nazwa (polska i łacińska), więc grupowanie będzie musiało być po tej stronie.
Jedyne sensowne rozwiązanie jakie widzę to grupowanie produktów po nazwie.
Dzięki za przydane informacje
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.