Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: zmienne na wszystkie podstrony
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
venom-ek
cześć, mam pytanko. jak zrobic cos takiego ze mam 3 pliki, dajmy na to 1,2 i 3 i teraz:
plik 1 to formularz - wysylam z niego do pliku 2 dane za pomocą GET.
plik 2 je odbiera i wyswietla na ekranie. jezeli takie byc powinny wciskamy dalej i zostajemy przeniesieni do pliku 3, ktory dopiero te dane obrabia.. no wlasnie ;]
i jak to zrobic zeby ten 3 plik mial te zmienne tak jak 2 do ktorego zostalo to wyslane, np. w pliku 1 jest:

E-mail: <INPUT name="email" type="text" size="10">

w pliku 2

E-mail <?php echo $_GET['email'] ?>

i teraz abym w pliku 3 również mógł operować tylko na $email. próbowałem w 2 (jako przejscie do 3 ) zrobic

<FORM action="dodaj3.php" method="GET">
<INPUT name="submit" type="submit" value="Dalej"></FORM>

ale nic to nie daje..

====================
nie uzywam register_global, bo:
1) w php.ini jest to wylaczone i byc musi
2) to ma byc maly skrypt, a na serwerze jest pelno innych, ktore na bank beda mialy podobne nazwy zmiennych, a nie chce robic zamieszania....

moze jakos inaczej da sie to przeprowadzic ? jestem poczatkujacy bardzo wiec nie mam pojecia sad.gif

z gory dziekuje, pozdrawiam
invx
mozesz w tym pliku 2 tez zrobic formulaz z ukrytymi polami hidden i im przypisac wartosc z formularza pierwszego i przeslac je do 2 pliku
venom-ek
hmm... no w sumie tak, ale czy nie dałoby rady w jakiś bardziej ucywilizowany sposób... nie kombinując, bo to jest już kombinowanie winksmiley.jpg
invx
mozna tez sesja, w 1 stronie zapisujesz do sesji w 3 odczytujesz, zreszta w 2 tez mozez z sesji skorzystac
Misiek
Możesz też ponownie przesłać je GETem:

1. <?php
  2.  
  3. print '<a href=\"3.php?cos='.$GET['cos'].'&cos2='.$GET['cos2'].'\">DALEJ</a>';
  4.  
  5. ?>

To wstawiasz pod wyświetlonymi do sprawdzenia danymi.

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.