Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CSS]Odstępy napisów od siebie względem szerokości
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Weles
Witam!

Mam taki mały problem.
Mam menu które dopasowuje się do szerokości ekranu i każdy napis menu np. "Strona Główna", "Rejestracja"... chciałbym aby był od siebie równo w oddali od siebie, tak jakby to zrobić tabelką np.:

Kod
<table style="width: 100%;">
<tr>
  <td>Strona Główna</td>
  <td>Rejestracja</td>
  <td>Download</td>
</tr>
</table>

Chodzi mi właśnie o osiągnięcie takiego właśnie efektu, aby każdy przycisk menu był oddalony od siebie względem szerokości monitora.
Lecz nie chodzi mi właśnie o rozwiązanie tabelkowe a o coś w tym stylu:

Kod
<ul>
<li>Strona Główna</li>
<li>Rejestracja</li>
<li>Download</li>
</ul>

Chodzi mi po prostu aby UL z LI czy tam OL dawało taki efekt jak rozwiązanie tabelkowe, w tym problem że nie wiem jak tego dokonać.
W gogle poszperałem trochę czasu, ale... nie wiem nawet jak nazwać mój problem, dlatego też w Google nic nie znalazłem.

Proszę o pomoc.
Pozdrawiam!
gothye
  1. ul{width:100%}
  2. ul li {width:33%;float:left}
Weles
Nie o to chodzi, bo przyciski w Menu będą dodawane i nie będzie ich dajmy na to 3 (to był przykład) chodzi o to aby samo się dopasowywało bez nadawania wartości że jedna komórka dajmy na to ma mieć 33% czy ileś.
Crozin
Skorzystaj z display: table[-row|-cell] dla elementów UL/LI/A. Uzyskasz w ten sposób dokładnie takie samo zachowanie jak w przypadku tabel.
Weles
No właśnie to nic nie daje :/ dlatego napisałem ten temat:

Kod
ul.menu {
    display: table-row;
}

ul.menu li {
    display: table-cell;
}

zachowanie UL i LI wgl. się nie zmienia..

@EDIT: no i jeszcze width: 100%; jak dopisuję też nic nie drgnie.
Weles
@UP. Dziękuję za link.
Okazuje się że od samego początku brakowało mi jednej wartości:
Kod
display: table;

W elemencie głównym.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.