Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] popsuty switch...
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
lukash82
Witam,

Mam uno problemo z funkcja switch. Jakos nie chce mi ona działać. Ale od początku, bo może gdzieś po drodze leży problem...

Wybieram z bazy pewien rekord, np. ###glowna###. Znaki # w tym przypadku maja pewna funkcję w bazie, ale w tym przypadku je usuwam i z pomocą powstałego słowa wywołuje funkcję:

1. $modul = str_replace("###", "", $row['tresc']);
  2. moduly($modul);

W funkcji moduły mam switch-a, który powinien wykonać akcję zależna od wartości $moduly, tj:

1. switch($modul){
  2. case "glowna":
  3. echo "glowna";
  4. break;
  5. default:
  6. echo "cos jest nie halo";
  7. break;
  8. }

No i niestety coś jest z tym "nie halo", bo zamiast wywołać mi tekst "główna" działa tylko default. Co dziwne jeśli w pierwszym kroku pominę "str_replace" i na sztywno wpiszę do moduly("glowna") to wszystko działa ok. Pomyślałem więc że może gdzieś po drodze do $moduly doklejają się jakieś białe znaki i zrobiłem przed wywołaniem switch:

1. $modul = str_replace(" ", "", $modul);

To niestety nic nie pomogło. Czy coś robię źle? Najlepsze jest to, że na innej mojej stronie skąd to skopiowałem wszystko działa ok. Już nie wiem o co kaman. Ma ktoś z Was jakiś pomysł na to? Pozdrawiam, Ł.

sowiq
Debuguj, debuguj i jeszcze raz debuguj...

1. var_dump($modul); exit; // <-- sprawdź co zawiera Twoja zmienna
  2.  
  3. switch($modul){
  4. // ...
buliq
a wyświetl var_dump $modul
lukash82
no i wszystko jasne... doklejony enter na końcu w bazie...

przyrzekam, ze będę debugować ile wlezie zanim napisze posta;)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.