Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][PHP] Footer + Header
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Neeew
czytałem ogólnie o footer i header ale nie znalazlem wszystkiego (lub to jest wszystko)?
w header powinno sie zaczynac <html> i np kodowanie a w footer </html> sie konczyc?
jest jakas strona o tych plikach jak np zrobic tytul strony ale W PHP? .

ps, pliki ladowac przez include() czy innym?
samouk
  1. <!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/html4/loose.dtd">
  2.  
  3. <html>
  4. <head>
  5.  
  6. <title>Jaki - niezwykłe zwierzęta z Azji</title>
  7. <meta name="description" content="Informacje na temat jaków, niezwykłych zwierząt z Azji. Strona zawiera opis życia jaków oraz barwne fotografie i kierowana jest do wszystkich miłośników zwierząt oraz egzotyki." />
  8. <meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=utf-8" />
  9. </head>
  10. <body>
  11. <h1>Strona na temat jaków</h1>
  12. </body>
  13. </html>

1. <?php
  2. include("./folder/jakisplik.php");
  3. ?>
markuz
Nagłówek
  1. <!DOCTYPE HTML>
  2. <head>
  3. <meta charset="utf-8">
  4. <title>Tytuł</title>
  5. </head>
  6. <body>

Stopka
  1. </body>

Znaczniki HTML nie są wymagane. Możesz załączać pliki za pomocą include..

PS. Ten nagłówek dotyczy HTML5, kolega wyżej podał "starsze" nagłówki które w tych czasach są zbędne smile.gif
buliq
nie wierzę, że szukając w google podstaw HTMl nie znalazłeś informacji o tym jaka jest struktura ...

Wykluczam tutaj znaczenie Header jako nagłówka wysyłanego pomiędzy przeglądarką a serwerem.

Nie musisz korzystać z footer i header, nie są one obowiązkowe, w przeciwieństwie do tagu <html> który jest obowiązkowy, bo informuje przeglądarkę że tutaj zaczyna się dokument HTML.
Obowiązkowa struktura HTML:
Kod
<html>
<head>
<!-- tutaj meta, title itp -->
</head>
<body>
<!-- tutaj tresc strony -->
</body>
</html>

Tej struktury nie wolno nam zmieniać.

Dodatkowo, jeżeli chcesz to w body możesz umieścić header i footer strony, koncepcje są różne, najlepiej poćwiczyć samemu jak to wygląda, najprościej z float umieścić 3 elementy: header, content, footer i to tyle.
Neeew
tongue.gif no własnie w html umiem to ale sie pytałem jak tytuł itd zrobić w to php widziałem coś na podobe header() i w tym informacje takie jak tytuł php'owy, jak się robi takim sposobem?
buliq
header("Nazwa: wartosc");

Jakie są nagłówki podejrzysz np w firebug
Neeew
czyli np header("title: tutaj jakiś tytuł strony"); ?
buliq
title nie może być ustawione przez nagłówek, musisz użyć <title>
Neeew
ma ktoś jakiś link do strony co można umieszczać w header() ? chodzi mi o takie rzeczy co można w <head></head> tylko że w header(), będę wdzięczny za pomoc.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.