Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] przekierowanie wizyty z terytorium państw po rozpoznaniu IP
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
emanuel
Potrzebuję zrealizować przekierowanie do wersji językowej witryny po rozpoznaniu kraju wizyty.
Do krajów przypisane są pule klas adresów sieci CIDR (Classless Inter-Domain Routing)
Przykładowo:
Kod
46.17.112.0/21
46.18.104.0/21
46.20.48.0/20
46.28.8.0/21
46.28.240.0/21
62.187.21.0/25

Do poszczególnych państw ilość pul CIDR jest różna.
Jak rozpoznać że adres IP wizyty jest z zakresów wielu takich pul sieci CIDR i zrealizować działanie przekierowania?
Alternatywą jest wczytanie konfiguracji wersji językowej.
Ale interesuje mnie przede wszystkim przekierowanie.
Marek607
Może na podstawie języka przeglądarki?

http://forum.php.pl/index.php?showtopic=21...t&p=1050046
emanuel
Nie chcę języka chcę pulę adresów IP różne treści do różnych państw.
Przykładowo promocje.
Szymciosek
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale może pomyśl o geolokalizacji.

Za pomocą geolokalizacji wykryjesz skąd wchodzi user, możesz na pewno pobrać kod kraju i na jego podstawie automatycznie ustawić język.
emanuel
Właśnie chcę geolokalizacji rozpoznawanej po pulach CIDR adresów IP.
Każda pula adresów CIDR jest przydzielona konkretnemu operatorowi w konkretnym państwie.
Przygotowanie pul adresów CIDR konkretnych operatorów i konkretnych państw nie jest problemem.

Tym sposobem po rozpoznaniu, że adres IP wizyty jest adresem z puli adresów CIDR lub zbioru pul można przekierowywać lub ekponować wizytujacym różne treści.
Można zrobić promocję klientom konkretnego operatora internetowego.
Można zbanować klientów konkretnego operatora lub zbanować wizyty z terytorium konkretnego państwa komunikatem "Ruch z terytorium Twojego kraju nie jest akceptowany".
Możliwości jest wiele.
Aktualnie nie chcę rozpoznawać regionów państwa wystarczą mi adresy IP operatorów.

Problem mój jest jak rozpoznać że adres wizyty jest w zakresie kilku takich pul CIDR.
Pule chcę zapisywac formatem CIDR, a nie generując listy adresów IP z każdej puli.
Kod
46.17.112.0/21
46.18.104.0/21
mar1aczi
Proszę: http://stackoverflow.com/questions/594112/...dr-mask-in-php5
Damonsson
I jak wchodzę przez proxy rosyjskie, to mi cyrylicą rzucisz, że nawet nie będę wiedział, gdzie język zmienić? Profesjonalnie robi się to po języku przeglądarki, masz pewność, że user rozumie język.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.