Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne] Edycja TXT w Notepad++
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
PiotrN
id wiadomości|autor|tytuł wiadomości|tekst wiadomości|<strong>tekst do usunięcia</strong>pozostały tekst wiadomości<strong>inny tekst pogrubiony</strong>||8|||use_html=1|

Mam takie pytanie związane z plikiem tekstowym generowanym przez pewien CMS - news.txt. Chodzi mi o edycję w programie Notepad++, przy założeniu że takich linijek (wiadomości) w wyżej wspomnianym pliku jest >500. Czy można usunąć tekst <strong>tekst do usunięcia</strong> dla wszystkich wiadomości po uwzględnieniu chociażby znaczków "|" oddzielających kolejne sekcje artykułów? Dodam że chodzi mi tylko o pierwsze fragmenty opatrzone <strong> po czwartym znaku "|". Chcę, aby pozostałe np. <strong>inny tekst pogrubiony</strong> zostały bez zmian.

Jest na to metoda czy muszę wszystko ręcznie po kolei usuwać i tak razy 500? facepalmxd.gif

Nie wiedziałem do którego działu mój temat pasuje, więc jeżeli popełniłem błąd to proszę o przeniesienie.
SaMi
Jak najbardziej możesz ctrl+f -> zakładka: zmień
1. w polu tryb szukania zaznaczasz: wyrażenia regularne
2. w polu szukany text wpisujesz treść wyrażenia
3. pole zmień na pozostawiasz puste
4. wciskasz przycisk zamień wszystkie

i to tyle smile.gif
PiotrN
Tak, wiem. Tylko że chodzi mi o to żeby tylko <strong>tekst do usunięcia</strong> usunąć - pierwsze. Jeżeli dalej w linijce jest jeszcze raz <strong>jakiś tekst</strong> to nie chce tego usuwać.

Jak wspomniałem w taki sposób zapisują mi się wiadomości w CMS. Każda linijka to inny news. Ja chcę z każdej linijki usunąć tylko pierwsze <strong>tekst do usunięcia</strong>. Dodatkowo oczywiście komplikuje mi to że każdy news miał inną zajawkę - inny tekst, a <strong> mogło występować także dalej w newsie w pojedynczych przypadkach.

id wiadomości|autor|tytuł wiadomości|tekst wiadomości|<strong>tekst do usunięcia</strong>pozostały tekst wiadomości<strong>inny tekst pogrubiony</strong>||8|||use_html=1|

np.:
141516171819|Admin|Zmiany|Ostatnio w serwisie zostały wprowadzone zmiany.|<strong>Ostatnio w serwisie zostały wprowadzone zmiany</strong>Całkowicie zmieniono kolorystykę, dodano możliwość zmiany ustawień oraz dopasowania strony pod konkretnego użytkownika<strong>Dopasowanie strony</strong>Ustawienia można zmieniać na pasku, który wysuwa się z lewej strony ekranu.||8|||use_html=1|

Co powodowało że: na stronie głównej miałem tytuł i pierwszą część artykułu, a po kliknięciu w czytaj dalej jeszcze raz pokazywała mi się pogrubiona zajawka i reszta wiadomości.

Teraz wpadłem na pomysł że nie potrzebnie powtarzałem część tekstu skoro w szablonie mogłem zrobić <strong>[short-story}</strong><br />{full-story}. Całość przełożyłaby się na to że plik z wiadomościami byłby mniejszy.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.