Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Szybkość bazy danych
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
CPoDe
Witam, zapewne wątek, który postanowiłem stworzyć, był już poruszany kilkakrotnie. Jest to jednak jedno z tych szybkich pytań, dlatego też postanowiłem stworzyć temat. W razie czego proszę o linki smile.gif

Interesuje mnie mianowicie szybkość wyciągania rekordów z bazy danych. Za przykład pozwolę sobie wziąć jedną z tabel w mojej bazie. Tabela ta składa się z ok. 50,000,000 rekordów, a pytanie jest następujące:
Czy tak duża wielkość ma duży wpływ na wyciąganie niewielkiej ilości rekordów(ok. 100)?

Mam możliwość zmniejszenia tej bazy o ok. 60%. Jednak przed zrobieniem tego chciałbym wiedzieć czy ma to większy sens.

Z góry dziękuję za odpowiedź.
cfk
Witaj,
dzielenie tabeli raczej nie jest dobrym rozwiązaniem - ja bym na Twoim miejscu najpierw skorzystał z partycjonowania. Są również różne metody przechowywania danych (MyIsam, InnoDB etc) - one też mają różne wady i zalety i mogą pomóc w Twoim problemie.
no i podstawa to indeksy, jak masz źle poindeksowaną tabelę to przy 1 000 000 rekordów będzie problem.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.