Mianowicie mam plik.txt a jego zawartość wygląda tak:
Cytat
qwerty 12345
ytrewq 54321
ytrewq 54321
i tak około 90 linii, w każdej linii nicki i numery (nazwijmy te litery "nickami", a numery to wiadomo

Potrzebuję pobrać do zmiennych nick i numer, z pomocą pewnej osoby powstał taki kod:
$numergg to numer który napisał do bota
foreach($plik as $zmienna); { $_all_users[$nickplik[0]][$numerplik[1]]; } { $users = $_all_users[$nickplik]; } else { $users = $numergg; }
Niestety ten kod nie działa ponieważ file() dokleja do końca każdej linii "\\r" i "\\n", próbowałem się tego pozbyć stosując chop() ale wtedy otrzymuję
Cytat
<br /> <b>Warning</b>: Invalid argument supplied for foreach() in <b>/playaz44/bot.php</b> on line <b>96</b><br /> <br />
linia 96 to foreach z powyższego kodu.
Po dodaniu
wyskakuje
Cytat
<br /> <b>Notice</b>: Array to string conversion in <b>/playaz44/bot.php</b> on line <b>94</b><br /> <br /> <b>Notice</b>: Undefined variable: nickplik in <b>/playaz44/bot.php</b> on line <b>99</b><br /> <br /> <b>Notice</b>: Undefined variable: numerplik in <b>/playaz44/bot.php</b> on line <b>99</b><br /> <br /> <b>Notice</b>: Undefined index: in <b>/playaz44/bot.php</b> on line <b>99</b><br /> <br /> <b>Notice</b>: Undefined variable: numerplik in <b>/playaz44/bot.php</b> on line <b>101</b><br /> <br />
Mam takie pytanie czy ten kod wyżej jest w ogóle poprawnie napisany? Jeżeli tak to jak pozbyć się "\\r" i "\\n" na końcu kazdej linii, jeżeli nie to jakich funkcji muszę użyć żeby wydobyć potrzebny nick?
Dobrym tłumaczem nie jestem daltego chyba będzie prościej jak napisze w pseudo-kodzie co dokładnie próbuję uzyskać
Cytat
jeżeli $numer_ktory_napisał == $numerowi_z_pliku
to zamień $numer_ktory_napisał na $nick_z_pliku_txt
to zamień $numer_ktory_napisał na $nick_z_pliku_txt