Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [jquery] Zaznaczenie checkbox-ow
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Gość
Witam. Mam nastepujacy problem, wysyłam postem jquery formularz:
  1. var searching = '';
  2. $("input[name=search]:checked").each( function(){
  3. search += $(this).val() + ',';
  4. });

i otrzymuje wynik jakie checkboxy zostaly zaznaczone np. 1,4,7 (value) a chce otrzymac dodatkowo takie cos, że jeśli dany checkbox nie będzie zaznaczony otrzymam 0 czyli 0,1,0,0,4,0,0,7 co i jak przerobic w tym kodzie? lub jak po odebraniu wyniku 1,4,7 przerobic to po stronie php w taki sposob aby wstawic te zera?

Nie mam na to pomyslu od dluzszego czasu. Kiedys robilem podobny formularz bez jquery i nie miałem problemu gdyż zamiast innego value, każdy checkbox miał inny name, jednak w qjuery nie mam pojecia jak to zrobić. Prosze o pomoc.
Gość
Potrafi mi ktos w tym pomoc?
Gość
Hm no to moze zapytam inaczej. Zapisuje do bazy zaznaczone checkboxy jako string np, 1,3,5 i teraz po pobraniu ich z bazy chce aby te checkboxy w formularzu byly jako checked, explode nic nie daje bo w podanym przykladzie zawsze tylko 1 jest jako checked, jak to rozwiazac? Nie wierze ze nic takiego nie robiliscie i nie wiecie jak to rozwiazac?

Dlatego chcialem te zera i wtedy petla i explode i ladnie by dzialalo a tak to nie mam pojecia.
RiE
Próbowałbym w tym kierunku iść:

1. $("input[name=search]").each( function(){
  2. if($(this).is(':checked'))
  3. search += $(this).val() + ',';
  4. else
  5. search += '0,';
  6. });
Gość
Dzieki wielkie dziala tak jak chcialem. Probowalem cos prawie identycznego ale nie wiem czemu mi nie dzialalo. Prosze moderatora o dodanie koledze punkcika za pomoc.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.