Post nieco ogólny, ale jakże ważny.
Otóż cały czas się szkole - czytam, tworzę, czytam, tworzę - do tego jakieś wideo-tutoriale.
Przyznam, iż faktycznie - wiedza coraz większa ale z drugiej strony nie za bardzo wiem już co i kiedy.
Może dokładniej?
Tworząc stronę www:
1. Co są Smarty - to wiem, ale czy ich używać? A może zwykłe include i require wystarczy? Jeśli używać to kiedy, jeśli nie to dlaczego nie?
2. Baza Mysql czy Mysqli? Znam różnice, ale mimo to, wszędzie się pisze o Mysql natomiast Mysqli się pomija - choć niby będzie niedługo tylko on...
3. Czy tworzyć strony w OOP czy w zwykłej obiektówce? Mimo wieeelu zalet OOP (które dopiero zaczynam pozbawać) i jego zachwalania to i tak większość stron jest strukturalne? (Nie mówię o portalach) A może same funkcje wystarczą?
4. Czy nie lepiej zamiast polskich znaków wpisywać wszędzie encje? Wtedy przecież nie trzeba się przejmować aż tak bardzo kodowanie a mamy 100% pewności, że będzie ok. Przecież nawet encje można przetrzymywać w bazie.
5. Jaki jest lepszy style (sposó

6. Czy jest sens i możliwość hashować dane do serwera. Mam na myśli md5 lub sha512 (aby w samym pliku np connect.php dane były zahashowane)?
7. Czy warto miksować (mieszać aby był trudny do odczytu) kod php i czy jest to stosowane?
8. Wszędzie się pisze, że coocie i sesion (start) umieszcza się na samym początku kodu (strony). Dokładnie w którym miejscu? Przed tagiem <?php czy po nim? Przed tagiem <html (jeśli występuje jako pierwszy) czy po nim? Co z <!DOCTYPE ? Przed nim czy po nim?
9. Czy zamykać połączenie z bazą czy nie? Niby samo jest zamykane, ale spotkałem się z różnymi opiniami...
10. Źródło: PHP i MySQL, Vademecum Profesjonalisty wyd. IV, str. 357/358:
Dlaczego plik z nazwą usera i hasłem warto umieszczać w innym katalogu niż katalog witryny? Co oznacza zdanie: "W podobny sposób najlepiej jest używać danych o podobnym poziomie poufności, które zawsze dobrze jest dodatkowo zabezpieczyć"? Jakie "dodatkowe zabezpieczenie" autor miał na myśli?
11. Czy jeśli <title> umieścimy między tagami meta, a dokładniej pod <title> umieścimy <meta description... i <meta keywords..., to booty lepiej będą pozycjonować stronę?
12. Dlaczego tak wiele osób pisze o md5 a pomija kwestię kolizji i nic nie wspomina choćby o sha512 i soli? Nie lepiej od razu pisać z sha512 z solą i nie bawić się z md5?
Nasuwają się także inne pytania, ale zacznijmy od powyższego.
Pozdrawiam.