Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]początkujący vs. średniozaawansowany vs zaawansowany.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
sebus79
Witam.

Dziś znów ogólne zapytanie.
Jak rozpoznać, że ktoś jest już średniozaawansowny bądź stał się zaawansowanym w tematyce php lub mysql?

Pozdrawiam
Seb.
kujol
Początkujący- ledwo ogarnia co, jak, do czego? itp.
średnio zaawansowany- potrafi zrobić to i tamto, z małymi pomocami, pomaga innym Początkującym
zaawansowany- praktycznie wszystko kmini, pomaga innym średnio zaawansowanym i Początkującym
smile.gif
sebus79
Cytat(kujol @ 29.08.2013, 19:22:48 ) *
średnio zaawansowany- potrafi zrobić to i tamto, z małymi pomocami, pomaga innym Początkującym
zaawansowany- praktycznie wszystko kmini, pomaga innym średnio zaawansowanym i Początkującym
smile.gif

Ha. Ja potrafię zrobić to i tamto z małymi pomocami Google a i tak czuje się jeszcze początkującym. Dlaczego? Moze dlatego ze gdyby ktoś mnie posadził przy kompuerach bez netu miałbym problem stworzyć np panel admina czy sklep na sesjach. Hmmm...

Dodatkowo uważam, że jeśli będę potrafić zrobić wszystko co jest w "vademecum profesjonalisty" bez różnorakich pomocy - wtedy będę średniozaawansowany.

Zgadzacie się czy może za wysokie progi sobie ustaliłem?
Wazniak96
Moje zdanie jest takie:
1. Początkujący - ogarnia to i owo, potrafi stworzyć skrypt (z pomocą internetu bądź też nie).

2. Średnio zaawansowany - potrafi tworzyć skrypty, wykorzystując wzorce i podporządkowując się pod zasady etyki swojej pracy. Znajdują się luki w jego wiedzy, aczkolwiek wie, że dana rzecz istnieje, do czego ją można wykorzystać i gdzie może znaleźć informacje jak jej użyć gdy zaistnieje tego potrzeba.

3. Zaawansowany - osoba, która wykonuje złożone skrypty, przeważnie dla pieniędzy. Jego wiedzy umykają drobne sprawy lecz zawsze wie gdzie co znaleźć. Jest na bieżąco z pojawianymi się nowościami.

To, że korzystasz z neta nie świadczy o tym, że czegoś nie umiesz... wiadomo... są rzeczy podstawowe, których używa się na co dzień jak np. sesje i je musisz znać na pamięć. To jest podstawa. Ale są rzeczy, których używa się sporadycznie i nie trzeba tego wkuwać na pamięć. Np. po co komu znać całego manuala skoro zawsze można do niego zajrzeć? To prawda. Trzeba wiedzieć o istnieniu takiej funkcji, żeby później móc do niej wrócić ale w końcu nikt nie jest alfą i omegą.

To czy będziesz umiał wszystko na pamięć z tej książki czy nie, nie sprawi Ciebie średnio zaawansowanym. Do książki możesz zawsze wrócić, tylko musisz wiedzieć co, gdzie możesz użyć.

No i oczywiście nie można tutaj zapomnieć o doświadczeniu. wink.gif

TO JEST MOJE SKROMNE ZDANIE. KAŻDY MOŻE JE MIEĆ ODMIENNE. Sporo osób nazywa mnie "zaawansowanym" chodź to totalna bzdura.
Turson
Cytat(kujol @ 29.08.2013, 19:22:48 ) *
smile.gif

Powątpiewam. Napiszę CMS, pomogę w przedszkolu ale nigdy nie nazwałbym siebie średnio zaawansowanym
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.