Moje zdanie jest takie:
1. Początkujący - ogarnia to i owo, potrafi stworzyć skrypt (z pomocą internetu bądź też nie).
2. Średnio zaawansowany - potrafi tworzyć skrypty, wykorzystując wzorce i podporządkowując się pod zasady etyki swojej pracy. Znajdują się luki w jego wiedzy, aczkolwiek wie, że dana rzecz istnieje, do czego ją można wykorzystać i gdzie może znaleźć informacje jak jej użyć gdy zaistnieje tego potrzeba.
3. Zaawansowany - osoba, która wykonuje złożone skrypty, przeważnie dla pieniędzy. Jego wiedzy umykają drobne sprawy lecz zawsze wie gdzie co znaleźć. Jest na bieżąco z pojawianymi się nowościami.
To, że korzystasz z neta nie świadczy o tym, że czegoś nie umiesz... wiadomo... są rzeczy podstawowe, których używa się na co dzień jak np. sesje i je musisz znać na pamięć. To jest podstawa. Ale są rzeczy, których używa się sporadycznie i nie trzeba tego wkuwać na pamięć. Np. po co komu znać całego manuala skoro zawsze można do niego zajrzeć? To prawda. Trzeba wiedzieć o istnieniu takiej funkcji, żeby później móc do niej wrócić ale w końcu nikt nie jest alfą i omegą.
To czy będziesz umiał wszystko na pamięć z tej książki czy nie, nie sprawi Ciebie średnio zaawansowanym. Do książki możesz zawsze wrócić, tylko musisz wiedzieć co, gdzie możesz użyć.
No i oczywiście nie można tutaj zapomnieć o doświadczeniu.
TO JEST MOJE SKROMNE ZDANIE. KAŻDY MOŻE JE MIEĆ ODMIENNE. Sporo osób nazywa mnie "zaawansowanym" chodź to totalna bzdura.