Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][CSS]Text zamiast numeru w liście
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
iber
Nie mam pojęcia jak to zrobić , jednak jest to jedyny potrzebny mi styl , chodzi o to żebym zamiast cyfry mógł wstawić dowolny tekst (chodzi o lewą stronę paska).

1. #menu2 {
  2. width: 320px;
  3. }
  4. #menu2 ol {
  5. font-style: talic;
  6. font-family: Georgia, serif;
  7. font-size: 24px;
  8. color: #bfe1f1;
  9. }
  10. #menu2 ol li p {
  11. padding:8px;
  12. font-style: normal;
  13. font-family: Arial;
  14. font-size: 13px;
  15. color: #eee;
  16. text-align:left;
  17. border-left: 1px solid #999;
  18. }
  19. #menu2 ol li p em {
  20. display: block;
  21. }
  22. <div id="menu2">
  23. <ol>
  24. <li><p><em>Jeden</em> Sed diam eu dui dolor, porttitor laoreet fermentum. Morbi laoreet, enim aliquam convallis. Donec ullamcorper, augue euismod convallis nisl. Etiam dictum sit amet tempus arcu.</p></li>
  25. <li><p><em>Dwa</em> Sed diam eu dui dolor, porttitor laoreet fermentum. Morbi laoreet, enim aliquam convallis. Donec ullamcorper, augue euismod convallis nisl. Etiam dictum sit amet tempus arcu.</p></li>
  26. <li><p><em>Trzy</em> Sed diam eu dui dolor, porttitor laoreet fermentum. Morbi laoreet, enim aliquam convallis. Donec ullamcorper, augue euismod convallis nisl. Etiam dictum sit amet tempus arcu.</p></li>
  27. <li><p><em>Cztery</em> Sed diam eu dui dolor, porttitor laoreet fermentum. Morbi laoreet, enim aliquam convallis. Donec ullamcorper, augue euismod convallis nisl. Etiam dictum sit amet tempus arcu.</p></li>
  28. </ol>
  29. </div>
fate
Obrazkiem:
http://www.w3schools.com/cssref/pr_list-style.asp

Ewentualnie before-content:
http://www.w3schools.com/cssref/sel_before.asp

Bodajże od IE8+ przy doctype html 5
Kshyhoo
Cytat(iber @ 31.08.2013, 02:33:58 ) *
(...) chodzi o to żebym zamiast cyfry mógł wstawić dowolny tekst (chodzi o lewą stronę paska).

Co tam chcesz wstawić? Jeżeli jeden, dwa, trzy, cztery - to będzie problem.
iber
Może nie jeden,dwa ale własny tekst powiedzmy Lider , Zastępca itd.
W zasadzie to nie musi tak wyglądać , chodzi mi jedynie o podkreślony/oddzielony nagłówek i tekst który będzie na środku strony , ale wyrównany do lewej (tak jak na obrazku , wyrównany do linii).
Mam zamiar wyróżnic pozycję , a pod nią będzie lista członków do niej przypisana.

#fate
Nie działa.
Kshyhoo
Jeżeli to ma być w obrębie jednej listy, to usuń numerowanie i użyć :before i content
  1. li {
  2. list-style-type: none;
  3. }
  4. li:before {
  5. content: "Lider: ";
  6. }
iber
Próbowałem tak to zrobić , bo tak zaproponował kolega w 2gim poście.
Ale wynik ten sam :

Pozatym ja chcę unikalny tekst dla każdego bloku , a nie jeden i ten sam.
W tym co wyszło , powiedzmy żeby "Lider" był podkreślony i wyrównany do lewej , a tę linie po lewej zrobie niewidzialną to takie rozwiązanie też mnie satysfakcojnuje.
valkirek
Cytat
Nie mam pojęcia jak to zrobić , jednak jest to jedyny potrzebny mi styl

Zamiast szukać godzinami to: div + span + p + php (tablica i petla) i masz gotowe w 15 minut
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.