Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript]JSON - odebranie danych z php
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
adgad
Witam,
uczę się jquery, jednak mam kłopot z pobieraniem danych. Chodzi mi żeby np walidacja odbyła się po stronie php a w javascpript chciałbym odebrać komunikat. Przykład:
Kod
<form action="krok2" id="krok2" >
...
</form>

Gdzie krok2 to metoda kontrolera.:
  1. public function krok2(){
  2. if(!walidacja) {
  3. json_encode(array('validation'=>FALSE, 'validationErrors'=>$errors)); exit;
  4. }
  5. }

A w pliki formularza:
Kod
<script type="text/javascript">
$( document ).ready(function() {
        ...//co tutaj?
    });
</script>

No i właśnie nie wiem co dać w js aby odebrać te dane. Wiem że mogę użyć ajax:
Kod
$.ajax({ // wykonujemy zadanie ajax
            url: base_url + "/viq/viq_ajx3/index",// okreslamy jaki adres chcemy wywolac            
            type: "POST",                      
            data: data2,        
            success: function(data) {              
                $('#' + page + 'form').remove();
                $('#' + page).html(data);
            },
            error: function() {
                console.log('Cos poszlo nie tak...');
            }
        });

Ale chce właśnie nie używając tego. Pytanie jednak jak? Będę wdzięczny za odpowiedź, jakiś przykładowy kod.

Ponawiam pytanie.
nospor
No to skoro nie chcesz uzywac ajaxa, to pozostaje ci normalne wyslanie forma i normalne wyswietlenie bledu.
b4rt3kk
Jeśli chcesz tak jak piszesz, zwalidować po stronie PHP, a jednocześnie odebrać komunikat po stronie JS to nie ma innej możliwości jak Ajax. Chyba że tradycyjne przesłanie formularza POST-em (ale wtedy na cholerę JS?) i w przypadku negatywnej walidacji dodanie wartości (za pomocą PHP) do jakiegoś ukrytego inputa, np.

1. <input type="hidden" value="<?php echo $errors; ?>" />

I coś takiego już możesz sobie pobrać za pomocą JS, nie używając Ajax-a, tylko jaki tego sens?
adgad
Ok, udało mi się znaleźć to czego szukałem biggrin.gif Sorki za złe tłumaczenie, no ale pisałem tyle ile sam wiedziałem. Chodzi mi o coś takiego jak tu:
http://malsup.com/jquery/form/
Czyli nie chodziło mi o nieużywanie ajaxa tylko o nieużywanie standardowego $.ajax
turbiński
Cytat(adgad @ 25.10.2013, 08:42:16 ) *
Ok, udało mi się znaleźć to czego szukałem biggrin.gif Sorki za złe tłumaczenie, no ale pisałem tyle ile sam wiedziałem. Chodzi mi o coś takiego jak tu:
http://malsup.com/jquery/form/
Czyli nie chodziło mi o nieużywanie ajaxa tylko o nieużywanie standardowego $.ajax

Osobiście też używam tego pluginu i z tego co się orientuje to on używa ajaksa. Takiego standardowego. smile.gif
adgad
Ok, generalnie o to mi chodziło, o ten plugin. Finalnie to zapewne będzie używał tego samego co ja nie chciałem smile.gif Dzięki za odpowiedzi.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.