Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [AJAX][PHP] Dynamiczne pola formularza
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kielich
Witam mam pewien problem do które nie umiem się zabrać, mianowicie potrzebuję stworzyć dynamiczne tworzenie pól formularza mianowicie, na sztywno mam pole typu select w którym mam
1- pole tekstowe
2- lista rozwijana
3-checkbox

Po wybraniu danej opcji leci zapytanie do metody która zwraca dane pole. Chciałbym sie dowiedzieć a bardziej usłyszeć jakąś propozycje jak mogę to "w locie" sobie składać i mieć jednoczeście dostep do tych danych aby po przeładowaniu formularza te wybrane pola mi się nie usunęły (nawet jeśli zostaną wypełnione)
Bardzo proszę o jakieś nakierowanie, podpowiedź, sugestię - NIE CHCE GOTOWEGO ROZWIĄZANIA.

Dziękuje.
Turson
W czystym PHP - sprawdzasz czy formularz został wysłany i ustalasz value pola wg. przesłanej danej w POST/GET
kielich
TursoN - za odkrywczo nie napisałeś smile.gif ...
Bardziej chodzi mi o złożenie tego do kupy
najpierw dodaje nowe pola (tablica sesji) a później po wysłaniu już w POST mam wartość danego pola, chodzi o całe to rozróżnienie
Lysiur
Kilich Zbudowany przez Ciebie formularz miałby być później wykorzystywany? Np.: raz go budujesz i później wykorzystujesz go na x-podstronach, czy poprostu na tą chwilę Cię interesuje utworzenie formularza i wysłanie dancych, po wysłaniu danych 'zbudować' ponownie ten formularz wraz z wysłanymi danymi?? Jeśli tak to na szybko ja widzę to tak:

w phpie budujesz zalążkowy form z jakimś unikalnym id, np: form-zxc,
nastepnie wysyłasz requesta (ajaxem-czy jak to tam masz) o nowe pole przekazując id forma i dodajesz do $_SESSION['form-zxc']['nazwa_pola'] = konfigurację pola,
jak zbudujesz formularz, to wypełniasz go danymi i wysyłasz. Jeśli wysylasz na tą samą stronę, to napierw sprawdzasz czy istnieje $_SESSION['form-zxc'], jeśli tak, to lecisz po $_SESSION i budujesz poszczególne pola - jednocześnie sprawdzając czy istnieje 'nazwa_pola' w tablicy $_POST. Jeśli tak, to wstawiasz/zaznaczasz tą wartość i tyle.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.