Witam serdecznie!
Chciałbym stworzyć system zapisów opierający się na interaktywnej mapce. Mapka występowałaby w trzech wariantach: wybór miejsca zapisu wraz z uruchomieniem kreatora wysłania zgłoszenia, akceptacja zgłoszeń poprzez wyszczególnione elementy mapki i mapka poglądowa z zaakceptowanymi zgłoszeniami. Bardzo zależy mi na interaktywności tej mapki (płynne przejścia przy zaznaczaniu, miękkie wyskakiwanie okienek z informacjami o elementach mapki), słyszałem, że AJAX umożliwia wymienione przeze mnie rzeczy, jednak nie jestem w stanie tego ocenić.
Mając na uwadze to, że nie jestem zbyt obeznany w tematyce PHP, XHTML itp. (kiedyś eksperymentowałem trochę z zapytaniami do SQL'a) chciałbym prosić o pomoc w naprowadzeniu mnie na właściwą ścieżkę, która poprowadzi mnie do stworzenia takiej mapki. Wiem, że to może nie być proste dla początkującego webmastera i zdaję sobie sprawę, że zanim stworzę to, co opisałem wyżej, będę musiał zrobić wiele innych, mniejszych lub większych projektów, jednak mam na to naprawdę wiele czasu i jestem skłonny przyzwoicie przyłożyć się do tego zadania.
Jeszcze raz proszę o pomoc, każda wskazówka, link, poradnik, kurs (również anglojęzyczne) będą przydatne.
Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź