Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Dane rozłożone w kilku rekordach
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
lol75
Cześć
Mam problem z zapytaniem SQL. Robię własną wyszukiwarkę w SobiPRO. Potrzebuję znaleźć w kataogu firmę, która jednocześnie jest w jakimś określonym województwie i przypisana jej jest konkretna branża w katalogu.

W SobiPRO dane te są jednak rozłożone w kilku rekordach. Działa to tak:

Każda firma wpisana jest w 10 rekordach.

• Rekord którego pole fid = 16 ma w polu 'baseData' nazwę firmy
  • Rekord którego pole fid = 17 ma w polu 'baseData' zakodowaną algorytmem Base64 branżę np. 'YToxOntpOjA7czoyOiI2NiI7fQ==' oznacza Okulistę

I teraz jak wyfiltrować taki rekord, który w polu branża ma 'YToxOntpOjA7czoyOiI2NiI7fQ==' ale chcę poznać jego nazwę (która wpisana jest przecież w innym rekordzie).

Rekordy te spełniają warunek taki, że ich sid = 54 (czyli każda firma ma swój własny SID).

mmmmmmm
  1. SELECT * FROM (SELECT sid FROM tabela WHERE fid=17 AND baseData= 'YToxOntpOjA7czoyOiI2NiI7fQ==') branza JOIN (SELECT * FROM tabela WHERE fid=16) firma ON branza.sid=firma.sid

Prezi2907
Cytat(mmmmmmm @ 9.09.2013, 13:10:25 ) *
  1. SELECT * FROM (SELECT sid FROM tabela WHERE fid=17 AND baseData= 'YToxOntpOjA7czoyOiI2NiI7fQ==') branza JOIN (SELECT * FROM tabela WHERE fid=16) firma ON branza.sid=firma.sid

brrr... "*" w zapytaniu smile.gif Nie stosuj tego czasem smile.gif Wypisz pola które Cię interesują. Po drugie wydaje mi się to przekombinowane i to ostro...
Czy o taki wynik Ci napewno chodziło ?
lol75
Wielkie dzięki! Działa!

A pola rzeczywiście podam takie, jak potrzebuję zamiast '*'
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.