Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML]Odświeżanie stron w 2 ramkach
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
halker
Witam,
Zrobiłem prostą stronkę w htmlu zbudowaną z 3 ramek- jedna pozioma i pod nią 2 pionowe dzielące ekran na pół. Jej celem jest umożliwienie podglądania i nadpisywania wartości na sterowniku PLC. Generalnie jeżeli chodzi o kod to nie różni się ona od standardowej stronki poza deklaracjami zmiennych w kodzie AWP (automation web programming). Kompilator traktuje te komendy jak komentarze. Ale nie w tym problem :]. Chodzi o to że w lewej ramce mam pola do nadpisywania wartości (formularz) a w prawej wyświetlanie aktualnych wartości. Kod strony startowej wygląda tak:
  1. <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8" />
  2. <title>XXX</title>
  3. <frameset rows="200,*">
  4. <frame src="logo.html" noresize="noresize"/>
  5. <frameset cols="50%,50%">
  6. <frame src="nadpisywanie.html" noresize="noresize"/>
  7. <frame src="aktualne.html" noresize="noresize"/>
  8. </head>
  9. </body>

I teraz po wpisaniu wartości w lewej ramce i wysłaniu formularza odświeża się tylko lewa ramka i żeby zobaczyć aktualną wartość w prawej ramce muszę sam ręcznie odświeżyć całą stronę.
I teraz pytanie: Jak zrobić żeby po wysłaniu formularza w lewej ramce automatycznie odświeżyć całą stronę? W ogóle dobrym pomysłem było robienie czegoś takiego w ramkach? Siedzę w tym dopiero 2 dni, więc proszę o wyrozumiałość :]
Z góry dzięki za pomoc.
Damonsson
Javascriptem, po kliknięciu czegoś, możesz wymusić odświeżenie drugiej ramki. Ale czy jest tu jakikolwiek sens stosowanie ramek, nie wydaje mi się.
halker
Po prostu zależało mi na rozdzieleniu strony na pół. Sugerujesz jakiś lepszy sposób? Widziałem, że można takie rzeczy robić za pomocą diva. A co do JS, to jestem kompletnie zielony w tym temacie.
fate
http://bit.ly/19GJJDK

Szukaj gotowca, masz 15 minut headsetsmiley.png
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.