Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript] Problem z dodawaniem w jQuery, odejmowanie dziala
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
tr3v0rr
Witam,

Mam skrypt ktory po nacisnieciu odpowiedniego checkbox'a dodaje albo odejmuje z sumy zamowienia okreslona kwote przez jQuery za przesylke.

1. $('.przesylka').change(function(){
  2. var wartosc_przesylki = $('#wartosc_przesylki').val();
  3.  
  4. if($(this).val() == 'cd'){
  5. var suma = +$('#suma').html()+wartosc_przesylki;
  6. alert(suma);
  7. $('#suma').html(suma.toFixed(2));
  8. }else{
  9. var suma = +$('#suma').html()-wartosc_przesylki;
  10. alert(suma);
  11. $('#suma').html(suma.toFixed(2));
  12. }
  13. })

#wartosc_przesylki to input gdize przechowywana jest kwota jaka sie placi za przesylke (zmienna wiec pobieram ja z input a wstawiam tam liczbe w php). Dobrze sie pobiera, zawiera dobra liczbe ale jest cos dziwnego. Gdy wartosc != cd i jest odejmowanie daje mi dobra sume i mi odejmuje poprawnie, np. 20 - 12 to jest 8. Ale gdy jest dodawanie zaczyna wariowac, zamiast dodawac liczby dolacza je tak że, np. 12 + 8 = 128 (taki dostaje alert) a w #suma pozostaje nadal 12. Jak nie pobieralem zmiennej tylko mialem ustalone na sztywno liczbe dzialania dzialaly, teraz dodawanie juz nie i nie wiem o co chodzi ;/
marcon
Witaj, używaj funkcji parseInt( ) bądź parseFloat( ) ( zależnie od typu danych ) na danych liczbowych pobieranych z elementów html. Powinno to załatwić sprawę.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.