Mam problem z wyodrębnieniem danych na podstawie zapytania łączącego dwie tabele. W uproszczeniu wyglądają one następująco:
Tabela produkty:
CREATE TABLE IF NOT EXISTS `produkty` ( `id` int(11) NOT NULL AUTO_INCREMENT, `user_id` int(11) NOT NULL, `status` varchar(255) CHARACTER SET latin2 NOT NULL DEFAULT 'inactive', `koszt` decimal(10,1) NOT NULL DEFAULT '0.0', PRIMARY KEY (`id`))
Tabela faktury:
CREATE TABLE IF NOT EXISTS `faktury` ( `ad` int(255) NOT NULL AUTO_INCREMENT, `user_id` int(11) NOT NULL, `id` int(10) NOT NULL DEFAULT '0', `kwota` decimal(10,1) NOT NULL DEFAULT '0.0', PRIMARY KEY (`ad`))
Chciałbym w efekcie uzyskać taki efekt: dane będą pobierane dla danego użytkownika z np. user_id=2. Wyświetlać mają się więc wszyskie produkty, poza produktami dodanym przez użytkownika sprawdzającego (WHERE produkty.user_id NOT LIKE '2'), o koszcie większym od 10000 (AND produkty.koszt>10000), o statusie aktywnym (AND produkty.status='active') - lecz tylko te produkty dla których sprawdzający użytkownik nie wystawił jeszcze faktur (wyświetlić tylko te rekordy dla których nie istnieją wpisy w tabeli faktury odpowiadające danym produktom (faktury.id) i użytkownikowi sprawdzającemu (faktury.user_id)).
Problem mój polega na tym, iż nie potrafię zdefiniować ostatniej część zapytania. Tabele złączyłem poprzez LEFT OUTER JOIN faktury ON produkty.id=faktury.id Nie potrafię jednak trafnie wykorzystać np. składni WHERE NOT EXISTS aby wyfiltrować produkty bez faktur. Liczyłbym na Waszą pomoc jeśli uda Wam się zrozumieć co mam w zamyśle - choć starałem się opisać to dość precyzyjnie

Pozdrawiam.