Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MySQL] Statystyki z bazy między datą x - y
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
jaccogaco
Mam dwie zmienne $x i $y (generowane na podstawie aktualnej daty), które zawierają dzień od którego do którego mają być wyświetlane statystyki. Chcę stworzyć zapytanie do bazy z wykorzystaniem tych zmiennych. W bazie datę mam zapisana w timestamp. Nie wiem jak zabrać się za to zapytanie by wyświetlało mi rekordy między dniem $x, a $y.
com
BETWEEN lub DATE_ADD() wink.gif
jaccogaco
O BETWEEN wiem, ale nie wiem jak tego użyć. Coś takiego próbowałem, ale nie działa. Jak poprawny zapis powinien wyglądac?
  1. ...WHERE data BETWEEN DAY($x) AND DAY($y)...
nospor
DAY($x) A po co to? Chcesz pobrac rekordy miedzy jedna datą a drugą a nie miedzy dniem jednym a dniem drugim....
I skoro date w bazie masz jako timestamo to $x i $y tez maja byc timestampem. Wowczas normalnie robisz:

...WHERE data BETWEEN $x AND $y...
jaccogaco
Raczej chcę pobrać między jednym, a drugim dniem. Chcę zrobić statystyki z ostatniego i obecnego tygodnia. Ostatni tydzień:
  1. $x = date("d", strtotime("last Monday, -7 day"));
  2. $y = date("d", strtotime("last Monday, -1 day"));

1. $result = mysql_query("SELECT autor, SUM(wygrana) as suma_wygranych FROM tabela WHERE data BETWEEN DAY($x) AND DAY($y) AND wynik != '' GROUP BY autor LIMIT 3");

Data w bazie ma taką postać: 2013-09-30 01:05:00
nospor
Tak, wiem co chcesz zrobic. Ale ty nie rozumiez, ze tydzien, zaczyna sie data i konczy sie data. To są daty, a nie dni miesiaca podczas porownywania....Masz porownywac daty a nie dzien miesiac bo to daty sa granicą...

..where date between '2013-09-09' and '2013-09-16'
jaccogaco
Tak?
  1. date("Y-m-d", strtotime("last Monday, -7 day"));

a w zapytaniu zmienna już bez DAY. Różnie kombinowałem przed napisaniem tu i żaden sposób mi nie wyświetla wyników...
nospor
1) No to pokaz calosc po uwzglednieniu moich poprawek.
2) Pamietaj ze daty w zapytaniu maja byc w apostrofach tak jak na przykladzie ci pokazalem
3) Zastosuj sie wkoncu do tego tematu
Temat: Jak poprawnie zada pytanie
Ulatwi Tobie i nam zycie
jaccogaco
Cytat(nospor @ 9.10.2013, 11:45:05 ) *
1) No to pokaz calosc po uwzglednieniu moich poprawek.
2) Pamietaj ze daty w zapytaniu maja byc w apostrofach tak jak na przykladzie ci pokazalem
3) Zastosuj sie wkoncu do tego tematu
Temat: Jak poprawnie zada pytanie
Ulatwi Tobie i nam zycie

Nie zwróciłem uwagi na apostrofy... Zazwyczaj jak coś mi nie działa to okazuje się, że gdzieś jest drobny błąd, a ja szukam tam gdzie nie trzeba i kombinuję, a czas płynie. Dziękuję.
nospor
Dlatego podalem ci linka dotematu, w ktorym masz napisane jak analizowac kod, w ktorym masz podane, ze masz wyswietlac bledy bazy. To naprawde niesamowicie przyspiesza prace, a nawet jak nie Tobie to nam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.