zamieściłem na swojej stronie formularz kontaktowuy. Udało mi ustawić treść tak żeby były polskie znaki. Mam teraz jeszcze dwie niewadome:
1. Gdy przychodzi do mnie mail wyświetla mi się, że otrzymuję go z własnego hosta. Proszę napiszcie, co zmienić żeby wyświetlało mi się Imię i nazwisko albo mail wpisany przez klienta.
2. Mam polskie znaki w treści. Co zrobić żeby polskie znaki były także w nazwie wysyłającego maila?
//--- poczďż˝tek formularza --- if(empty($_POST['submit'])) { ?> <table> <form action="" method="post"> <tr> <td>Imię i Nazwisko:</td> <td><input class="pole" type="text" name="formName"/></td> </tr> <tr> <td>E-Mail:</td> <td><input class="pole" type="text" name="formEmail"/></td> </tr> <tr> <td>Treść wiadomości:</td> <td ><textarea name="formText"></textarea></td> </tr> <tr> <td> </td> <td><input type="submit" name="submit" value="Wyślij formularz"/></td> </tr> </form> </table> <?php } else { //twoje dane $email = 'grzegorzluniewski@teatrmantra.pl'; //dane z formularza $formName = $_POST['formName']; $formEmail = $_POST['formEmail']; $formText = $_POST['formText']; //--- poczďż˝tek funkcji weryfikujďż˝cej adres e-mail --- function checkMail($checkmail) { if(filter_var($checkmail, FILTER_VALIDATE_EMAIL)) { return true; }else{ return false; } } else { return false; } } //--- koniec funkcji --- if(checkMail($formEmail)) { //dodatkowe informacje: ip i host uďż˝ytkownika $ip = $_SERVER['REMOTE_ADDR']; $host = gethostbyaddr($_SERVER['REMOTE_ADDR']); //tworzymy szkielet wiadomoďż˝ci //tre�� wiadomoďż˝ci $mailText = "Treść wiadomości:\n$formText\nOd: $formName, $formEmail ($ip, $host)"; //adres zwrotny $mailHeader = "Content-type: text/plain; charset=iso-8859-2"; //funkcja odpowiedzialna za wysďż˝anie e-maila //komunikat o poprawnym wysďż˝aniu wiadomoďż˝ci } else { } } else { //komunikat w przypadku nie powodzenia } //--- koniec formularza --- } ?> </div></div>